A Little Chaos

Postat in Reviewuri de - aprilie 29, 2015
A Little Chaos

Am fost intotdeauna fascinata de istoria Frantei si de impactul pe care l-a avut cultura franceza asupra noastra, a tuturor, si palatul de la Versailles s-a aflat intotdeauna pe lista mea de must see.

La fel, dintotdeauna am fost indragostita de profesorul nostru preferat, Severus Snape, inca de pe cand dansa cu Sharleen Spiteri in benzinarii (aparent) parasite, asa ca vestea ca domnul Alan Rickman regizeaza A Little Chaos m-a lasat cel putin intrigata.

Nu sunt mare fan al filmelor de epoca, dar dati-mi un pic de istorie franceza si un actor capabil, gata sa sara in scaunul regizoral, si mi-ati captat atentia!

Filmul surprinde viata la curtea Regelui Soare, Louis al XIV-lea, opulentul aflat intr-un impas emotional. Jucat de Alan Rickman, Louis XIV nu este personajul central al povestii din A Little Chaos, chiar daca el inlesneste multe din actiunile care au loc.

Kate Winslet este Sabine De Barra, o femeie independenta, non-conformista (cel putin raportat la acele vremuri), puternica, sensibila, dar si foarte aspra cu ea insasi. Genul de perfectionist care cere foarte mult de la ea, uitand ca nu e singura pe lume, Sabina De Barra este o doamna in adevaratul sens al cuvantului. Ma gandesc ca feministele de rit nou ar avea ceva de invatat din sensibilitatea si gingasia ei, din energia si avantul ei, din siguranta cu care lupta pentru ce-si doreste. Kate Winslet e alegerea perfecta pentru acest rol, pentru ca mi se pare ca emana fix aceleasi calitati si in viata de zi cu zi, si astfel reuseste sa faca din personajul sau unul credibil si foarte bine conturat.

Necunoscutul Matthias Schoenaerts, pe care l-am vazut in urma cu ceva timp in The Loft, esueaza in a ma impresiona prea tare, contrabalanseaza in mod ciudat taria personajului lui Winslet, fara sa fie de-a dreptul moale. Mai degraba un spirit creativ, André Le Notre este in permanenta antiteza cu spiritul luptator al lui Sabine, asa ca personajul lui Schoenaerts este unul evident sensibil, dar nu mai putin fermecator.

Alan Rickman, in rolul regelui, este la fel de grav, la fel de somptuos, la fel de determinat cum ti l-ai putea inchipui. Actorul a stiut sa echilibreze destul de bine prezenta sa in fata camerei cu cea din spatele ei, si a demonstrat ca nu e nevoie sa fii mereu in prim plan pentru a face lucrurile cum trebuie.

Una din marile mele iubiri, Stanley Tucci, cameleonul fantastic al parului mov, revine intr-un rol in care inflacararea spiritului este la ea acasa. In rolul lui Philippe, ducele de Orleans, Tucci straluceste, la propriu, si aduce cateva momente amuzante pe ecranul Frantei secolului XVI.

Restul personajelor imbogatesc firul povestii in mod natural, pentru ca A Little Chaos pare sa nu aiba nimic fortat. Toata liniaritatea filmului mi se pare ca ajuta si mai mult publicul sa relationeze cu ceea ce se intampla pe ecran.

Fara a fi vadit o pilda, A Little Chaos reuseste sa transpuna subtile lectii de viata, cu corespondent extrem de actual, si aceste mici aluzii m-au cucerit pe vecie. Nu vreau sa va dezvalui niciuna dintre ele, pentru ca farmecul lui A Little Chaos e sa treci prin filtrul propriu cuvinte vechi de 500 de ani, ca mai apoi sa tragi concluzii la care stramosii nostri au aruncat de mult cheia.

A Little Chaos este, in esenta, despre dezordine, mai ales cea sufleteasca, dar nu e bucurie mai mare decat sa vezi cata ordine va va face in ganduri!

A Little Chaos intra in cinematografe incepand cu 1 mai. Multumesc RoImage si Cinema City Sun Plaza pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu