American Sniper

Postat in Reviewuri de - ianuarie 23, 2015
American Sniper

Razboi, drama biografica si Clint Eastwood? As fi zis “nu” in prima faza, dar prezenta lui Bradley Cooper, despre care v-am zis ca incepe sa-si revina din alegerile proaste in materie de roluri, mi-a atras atentia.

In esenta, povestea e simpla. Un pic megalomana, un pic partinitoare, ca deh – vorbim de lucruri sfinte si razboaiele americanilor. Ce socheaza, insa, prin potrivirea extraordinara cu decorul, distributia, povestea, muzica – ce vreti voi – este Cooper. Pe foarte buna dreptate, Bradley Cooper a facut din Chris Kyle rolul cu care sa fie nominalizat la Oscar.

Transformarea lui e palpabila, reala, dureroasa, intr-un fel atat de individual, incat Bradley Cooper face din Kyle un alter ego al sau. Reuseste sa-si teasa cumva personajul sub piele, si cred ca nu exagerez cand spun ca, de-acum inainte, de cate ori ii voi vedea fata, ma voi uita dupa sapca lui ponosita, dupa barba lui roscovana, dupa gura lui un pic stramba si dupa patul pustii sale care se odihnea amenintator langa obraz. Cooper ia un rol in aparenta simplu si nesolicitant si il face al lui, fara drept de apel. Omul asta s-a descurcat cu orice i s-a pus in cale – de la romantismul atipic, la bunul simt dubios al texanilor, de la accentul sudist si pana la PTSD-ul din dotare, Cooper n-a ratat niciun moment in care a putut sa arate TOT ce poate.

Chris Kyle nu pare sa puna prea multa dificultate unui actor experimentat, dar daca stai sa te gandesti la dedesubturile unui astfel de personaj, realizezi maiestria si talentul lui Cooper, care s-a jucat, a construit, a daramat, a sters cu buretele si a luat-o de la capat pe scheletul societatii noastre – un om care vrea doar sa apere binele. Un idealist – la asta se rezuma American Sniper.

Sienna Miller se alatura distributiei pentru a o interpreta pe Taya Renae Kyle, si actrita britanica reuseste sa convinga in rolul de cetatean al Statelor Unite, si impresioneaza prin fragilitatea, dar si puterea, de care da dovada personajul ei. Actrita face in asa fel incat sa straluceasca discret, permitandu-i lui Cooper sa ia toata gloria unui astfel de rol.

Filmul functioneaza foarte bine ca tot unitar – toate bucatele din puzzle par sa fie la locul potrivit. Viata de familie, povestea clasica de dragoste, motivatia idealista si felul usor naiv de a privi lumea sunt combinare fara menajamente cu tot felul de aruncaturi si referinte la cultura pop – benzi desenate peste tot, simbolul lui The Punisher, vorbe goale despre Keyser Söze si relicve tehnologice de acum 10 ani care sa motiveze cursul istoriei de astazi.

Clint Eastwood demonstreaza, in cazul in care inca mai era nevoie, ca are o mana ferma in pozitia de  regizor si ca reuseste sa faca si din cel mai banal subiect (sa ma scuze fratii nostri americani ca nu gust patriotismul lor salbatic si mania lor de a se bate cu pumnul in piept) si sa-l transforme intr-un film deopotriva distractiv si infricosator.

In American Sniper tranzitia lui Bradley Cooper este completa, actorul reusind una dintre cele mai bune prestatii pe care le-am vazut pe tema unui subiect care nu prea lasa loc de creativitate. Filmul se alatura altor povesti tipic americane – the Beauty, the Psycho si the Hustle, si impreuna reusesc sa creeze un tablou fidel al deficientelor si bolilor societatii din Minunata Lume Noua.

Filmul apare în cinematografe începând cu 23 ianuarie. Multumesc Freeman Entertainment sGrand Cinema & More pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu