Animated Saturday: The Girl Who Leapt Through Time

Postat in Animated Saturday, Reviewuri de - mai 10, 2014
Animated Saturday: The Girl Who Leapt Through Time

The Girl Who Leapt Through Time (in original – 時をかける少女 Toki o Kakeru Shōjo) este un anime de care am auzit prima data in 2008, la prima mea editie de Otaku Festival, cand am vazut un AMV (anime music video) cu imagini din film. Data fiind tema SF a anime-ului, am purces la scotocit internetii in cautare de material de vizionare.

The Girl Who Leapt Through Time beneficiaza de un nume (destul de) revelator si direct, asa ca stii la ce sa te astepti din partea filmului. E drept, din punctul de vedere vizual nu are absolut nimic atragator, din pacate, dar povestea salveaza acest anime si il scoate din anonimat.

E foarte simplu sa faci un film despre time travel, drept dovada sunt atatea bucati de cinematografie care exploreaza acest subiect (Groundhog Day, Los Cronocrímenes, +1, Triangle, Primer, and so on), dar putine reusesc sa se mentina serioase, fara a dramatiza prea mult, si prea putine reusesc sa isi apropie spectatorii, pentru ca mizeaza prea mult pe combinatia SF/horror.

Evident, datorita faptului ca se considera ca anime-urile sunt urmarite in principal de copii si adolescenti, mesajul lui poate fi propagat foarte usor in acest sector demografic. Cu toate acestea, adultii pot repera mult mai usor temele majore din film si pot achiesa mult mai repede la ce li se transmite pe ecran.

Ma bucur ca “desenele” au fost tinute sub control, si ma bucur ca acest anime nu sufera de supra-stilizare inutila. Detaliile lui The Girl Who Leapt Through Time sunt in poveste, in momentele prin care trece Makoto (fata din titlu), in momentele pe care alege sa le schimbe, in consecintele pe care le declanseaza si in constientizarea dureroasa a alegerilor proaste. Aici da, filmul da dovada de o detaliere minutioasa a secundelor “cheltuite” pe schimbari inutile, care produc destine diferite pe nesimtite.

Ce e frumos la The Girl Who Leapt Through Time e ca te avertizeaza din titlu la ce sa te astepti. Ce e si mai frumos e sa vezi ca acesta nu e singurul lucru pe care-l ofera, si ca de fapt, pachetul este mult mai avantajos decat ai putea spera. Simplitatea si onestitatea vizuala merg mana in mana cu maturizarea fortata si elementul fantastic, fara a omite umorul in situatiile potrivite, si nici romantismul adolescentin.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

2 comentarii

  • Zed

    Un film ce merită văzut.

    • Da, asta asa e. 🙂

Lasa un comentariu