Animated Saturday: ParaNorman

Postat in Animated Saturday, Reviewuri de - noiembrie 23, 2013
Animated Saturday: ParaNorman

ParaNorman e un fel de The Sixth Sense meets The Crucible intr-un film care se vrea a fi o aluzie la stilul lui Tim Burton (fara a-l copia de-a dreptul) si, de ce sa nu recunosc, ParaNorman se achita frumos de sarcina asta.

Povestea e una incalcita, cum nu m-as fi asteptat de la o animatie, dar cu tot firul epic alambicat, ParaNorman e foarte engaging si distractiv. Din pacate, nu as sugera unui copil foarte mic sa urmareasca filmul, pentru ca povestea e un picut cam prea complicata si ar necesita multe raspunsuri la intrebari dificile.

Norman (Kodi Smith-McPhee) e un baietel cu aptitudini ciudate – he sees dead people si, pe langa asta, mai si vorbeste cu ei. Fiind destul de antipatizat si umilit la scoala, Norman se bucura de discutiile cu fantomele orasului, in lipsa altor posibilitati de socializare.

Din fericire pentru el, vreo doi dintre colegii lui, la fel de fara prieteni ca el, aleg sa se imprieteneasca cu micutul Norman si reusesc sa-i faca viata mai frumoasa.

Lucrurile se precipita odata cu moartea unchiului sau, Mr. Prenderghast, jucat fenomenal de bine (ca de obicei) de catre John Goodman, unchi care ii impartasea “talentul” nativ de a se conversa cu fantomele.

Apar niste aliante ciudatele, cu grasunul scolii, Neil Downe (Tucker Albrizzi), sora lui Norman, Courtney (jucata de the latest America’s Sweetheart, Anna Kendrick), batausul scolii, Alvin (Christopher Mintz-Plasse), fratele mai mare al lui Neil, Mitch (Casey Affleck), iar Norman incearca sa salveze ziua cu ajutorul noilor sai prieteni.

Din fericire, desi finalul este unul previzibil, farmecul povestii te face sa anticipezi cu placere rezultatul si sa te bucuri ca se termina totul cu bine. ParaNorman e un film cu zombi si vrajitoare, despre prietenii neasteptate si colaborari spontane, despre bucuria copilariei, dar si despre maturizare fortata.

Cel mai tare impresioneaza la ParaNorman tehnica ce a ajutat la crearea sa. Fiind o animatie stop-motion 3D, la filmare s-a utilizat metoda popularizata de Coraline in 2009 – aceea de a folosi imprimante 3D full-color pentru crearea “papusilor” din ParaNorman. Rezultatul final a fost filmat cu ajutorul a 60 de camere Canon EOS 5D Mark II. Ce pot sa spun, detaliile tehnice sunt impresionante, iar volumul de munca, deloc neglijabil.

ParaNorman e potrivit pentru copiii 12+, pentru ca subiectele abordate nu sunt tocmai ortodoxe, iar finalul, ilar, de altfel, e un pic prea socant pentru un film de familie.

Pregatiti-va pentru o vanatoare de vrajitoare intr-o cursa cu moartea si dezvaluiri senzationale pe ultima suta de metri, pentru ca pe toate le veti regasi in ParaNorman!

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu