Animated Saturday: Snow White and the Seven Dwarfs

Postat in Animated Saturday, Reviewuri de - februarie 22, 2014
Animated Saturday: Snow White and the Seven Dwarfs

Fratii Grimm si studiourile Disney au in spate o lunga colaborare, inceputa odata cu Snow White and the Seven Dwarfs, in anul de gratie 1937. Marele succes al filmului a facut ca aceasta varianta a povestii cu Alba ca Zapada mai sa devina mai cunoscuta decat originalul, dar nu spun ca asta e neaparat un lucru rau. E foarte interesanta evolutia feminismului in animatiile Disney, iar aceste inceputuri relativ tulburi sunt un foarte bun punct de plecare.

Gandind-o la rece, Snow White and the Seven Dwarfs este o poveste traditionalista, unde personajele se multumesc, de multe ori, cu putin, iar lipsa unei ambitii in afara unei relatii e destul de evidenta. Printul, casa, “masina”, regatul – e fix ce vrea si are nevoie printesa noastra. Acelasi lucru il cere si regina, la un alt nivel – frumusete vesnica. E un pic deranjant sa te uiti cu ochi de adult si sa realizezi ca personajele astea nici macar arhetipuri nu sunt, ci doar niste linii trasate in limitele carora trasaturile lor de caracter se invart. Imi inchipui, insa, ca pentru un copil maniera asta simplista ajuta foarte mult, pentru ca si mie mi-a placut filmul la vremea lui (si a mea).

Iar daca despre profunzimea personajelor n-as avea prea multe lucruri bune de zis, despre animatie in sine si despre muzica din film am o multime de laude. La fel si pentru vocile alese sa reprezinte personajele, si pentru alegerea lui Disney de a mari importanta piticilor. Pentru un subiect relativ comun, cei sapte pitici au fost reprezentati mai mult decat decent.

Filmul a castigat un Oscar onorific pentru “a significant screen innovation which has charmed millions and pioneered a great new entertainment field” la cea de-a unsprezecea editie a Oscarurilor, editie la care a fost nominalizat si la categoria Best Musical Score pentru “Some Day My Prince Will Come“.

Filmul este un succes intre cei mici, si intotdeauna va fi pe listele de must see. Caracterul clasic al peliculei, muzica superba, animatia simpla si de efect, actorii extraordinari (in special Regina, Lucille La Verne), toate astea fac din Snow White and the Seven Dwarfs un film extraordinar, de vazut la orice varsta.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu