Animated Saturday: Turbo

Postat in Animated Saturday, Reviewuri de - ianuarie 11, 2014
Animated Saturday: Turbo

Pentru amatorii de melcisori (ca mine) si cei de pseudo-formule 1 (ca mine), Turbo parea reteta perfecta. Animatia despre un melc special care-si doreste sa fie cel mai rapid din lume m-a atras de la bun inceput cu momentele ei comice si dramatismul ocazional. Bineinteles, filmul mizeaza foarte mult pe the underdog syndrome si pe discursul clasic “you are special“, asa ca Turbo se poate transforma din animatia lejera de weekend in lectie de viata pentru copiii care-l urmaresc.

Recunosc, de multe ori Turbo a fost kitschy, fara sa fie deranjant la capitolul asta, iar exagerarile din viata lui Theo, aka Turbo (jucat neasteptat de bine de Ryan Reynolds) sunt un pic prea siropoase pentru gustul meu. Cu toate acestea, Turbo este distractiv si usurel, ceea ce e fix la ce ma astept din partea unei animatii.

Ryan Reynolds este fermecator si uneori stangaci in rolul titular, rol ce devine cu atat mai simpatic dupa primele 18 minute din film. Sa-l vezi pe Turbo dansand pe Drop It Like It’s Hot… Mare lucru! Transformarea lui Theo in masina e foarte amuzanta, dar din pacate, realizatorii filmului s-au oprit brusc cu ideea asta buna si au lasat-o asa, sa atarne in spatiu, fara sa-i dea o rezolutie.

Paul Giamatti este adorabil in rolul lui Chet (tradus Cetina… because…?), fratele responsabil al lui Theo, cel care incearca mereu sa-l acopere si sa-i rezolve belele si care, atunci cand realizeaza valoarea lui Turbo, este primul care-l sustine. Legatura dintre cei doi melcisori este foarte frumos construita, realista si very, very relatable.

Michael Peña este foarte amuzant in rolul lui Tito Lopez. Prima oara ai senzatia ca esti in jungla hispanica de origine nebanuita, unde totul vrea sa te ucida, dar de fapt, Tito e acolo ca sa se imprieteneasca cu Turbo. Who knew! Imediat dupa Tito vine gramada de vedete, cu Snoop Dogg (but of course!) in rolul lui Smoove Move (but of course again!), Maya Rudolph e super-amuzanta in cele 2 secunde in care vorbeste, Michelle Rodriguez e la fel de badass ca intotdeauna, iar Samuel L. Jackson este Whiplash, liderul echipei Starlight Plaza Snail si, evident, se comporta ca un adevarat lider. Luis Guzmán nu prea m-a convins in cele 2 secunde de prezenta. Cica ar mai fi si Ken Jeong prin distributie, but who knows? Eu una nu l-am remarcat decat pe afis.

Pana la final iti dai seama ca Turbo este o animatie care promite foarte mult in trailer, dar nu face nimic spectaculos cu o idee care e mult prea utilizata de Hollywood. Premisa foarte buna de la care porneste ramane aruncata in univers, caci creatorii nu reusesc sa duca ideea la un alt nivel.

Turbo nu e, insa, o animatie proasta sau plictisitoare. Simplitatea ei e uneori fermecatoare, chiar daca ai senzatia ca lipseste factorul “wow”. Personajele sunt desenate dragut, dar nu e nimic in stilul filmului care sa te faca sa remarci ceva deosebit. Per total, Turbo ramane doar o animatie de weekend, in mod sigur nu una de revazut anual, dar care se achita echitabil de povestea underdogului, fara a uimi in vreun fel spectatorul.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu