Animated Saturday: Vaiana

Postat in Animated Saturday, Reviewuri de - noiembrie 26, 2016
Animated Saturday: Vaiana

Recunosc ca filmele Disney nu reprezinta un eveniment care sa ma cucereasca, mai ales ca tinand cont de istoric (ultimul film Disney pe care l-am asteptat cu nerabdare a fost Frozen, and we all know how that turned out), dar buzzul si anticipatia de dinainte de Vaiana (sau Moana, daca vrei sa respecti titlul original) m-au facut cat de cat atenta.

Ca sa nu o dau pe panta politically correct, nu stiu cat la suta din viata unui polinezian este reprezentat cu acuratete in film, si nici nu prea ma intereseaza. Iarasi, bucuriile unora legate de asa zisa reprezentare realistica a noii printese Disney nu ma impresioneaza. Inorand decorul si costumele, poti spune cu certitudine ca Disney urmeaza aceeasi reteta veche de ani buni, care nu da gres, dar nici nu mai starneste uimire si admiratie.

Avem o printesa – Vaiana, intr-un taram antic si de departe, care simte o chemare la care nu prea are voie sa raspunda pentru ca, hei! Are parinti! Dar o serie de evenimente speciale – fataliste si magice deopotriva o ajuta sa depaseasca granitele in care isi ducea existenta si sa ia parte la o aventura fantastica. Pana acum, am descris 99% din filmele Disney, but wait! There’s more!

Maui, un semizeu picat din gratiile oamenilor, jucat de Dwayne The Rock Johnson in animatia originala, e enervant si exasperant in fiecare secunda in care apare sau vorbeste. Vaiana, model de incapatanare si revolta, e imatura si rasfatata, si probabil ca parintii care-si vor duce fiicele la film se vor gandi cu groaza ce-i asteapta daca ele ii vor mima comportamentul.

Filmul e oarecum simpatic, desi vizionarea dublata (in Romania nu vom avea parte de subtitrare la Vaiana) scade mult din calitatea, si-asa indoielnica a filmului. Printesa clasica, cu un animal dubios si practic inutil, se intalneste cu printul/zeul/bestia/whatever, il aduce pe calea cea buna, in timp ce salveaza lumea si se regaseste pe ea insasi si scopul ei in viata. The end. Singurele chestii cu adevarat bune sunt animatia de la inceputul filmului, autoironia celor de Disney la adresa metodei lor infailibile de a face bani si efectele speciale. Other than that, cantecele Disney dublate in romana sunt, probabil cea mai proasta inventie, iar pseudo-agenda feminista devine atat de obositoare incat prefer sa ma duc sa ma uit din nou la Monsters, Inc., un film cu adevarat special.

Vaiana a intrat in cinematografe incepand cu 23 noiembrie. Multumesc Cinema City AFI Palace Cotroceni pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu