Bang Bang You’re Dead

Postat in Reviewuri de - iunie 16, 2014
Bang Bang You’re Dead

Prima data cand l-am remarcat pe Ben Foster a fost odata cu drama Bang Bang You’re Dead, pe care am ales-o pentru ca pe afis era numele lui Tom Cavanagh, cunoscut copiilor din anii ’90 pentru serialul Ed.

Filmul, ce are la baza o piesa de teatru scrisa de catre William Mastrosimone, imbina niste teme foarte actuale in epoca noastra, fara a infrumuseta violenta cu care unii copii aleg sa se exprime si sa-si adjudece un statut sau altul in cercurile prin care se invart.

Intr-un context al terorismului prost inteles, intr-o lume in care sindromul de turma este mai acceptat decat orice alta deviere de comportament, intr-o epoca in care singurii lideri conduc cu forta pumnului, este usor de ce mesajul lui Bang Bang You’re Dead este greu de digerat.

Violente, batausi fara motiv, arme, asalt, pseudo-terorism, copii prost intelesi de adulti si, peste toate, carisma lui Ben Foster, completat armonios de echilibrul pe care il aduce Tom Cavanagh. Chimia dintre cei doi actori este extraordinar de reala, calma si superba, cu toata nelinistea pe care o aduce filmul.

Caci da, sentimentul primar, dupa ce treci de la mila la dezgust, de la furie la neputinta, este nelinistea. Bang Bang You’re Dead este simplu, fara infrumusetari inutile. Se foloseste de tehnologie, pentru a oferi spectatorului inside scoop la o drama reala. Se foloseste de psihologie, pentru a explica devieri de comportament. Se foloseste de emotie, pentru ca e singura care naste emotie.

Daca, dupa ce-ai vazut Bang Bang You’re Dead (sau Die Welle, sau The Experiment), inca nu ai tresarit cu teama si emotie si scarba si furie, probabil ca nu ai fost suficient de atent. In rolul lui Trevor, Ben Foster este liceeanul tipic, furios, neinteles, dornic de afectiune, dornic de dreptate, si isi joaca rolul cu o seriozitate incredibila, palpabila. In rolul lui Val Duncan, Tom Cavanagh este arhetipul dascalului, pentru care primeaza buna starea elevului sau, pentru care primeaza dezvoltarea sa ca om si pentru care primeaza principiile.

Bang Bang You’re Dead e onest si direct, depasind statutul de after school special, intrand in lumea dramelor cu gratie si nebanuita putere, iar regizorul Guy Ferland (The Shield, Elementary, The Mentalist, Sons of Anarchy, The Walking Dead) ar trebui lasat mai mult la carma filmelor, pentru ca se pricepe de minune sa coordoneze povesti rascolitoare.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu