Batman v Superman: Dawn of Justice

Postat in Reviewuri de - martie 24, 2016
Batman v Superman: Dawn of Justice

Nu stiu cine e mai in masura sa comenteze si sa aprecieze un film – atotcunoscatorul diverselor universuri care se intretaie sau average Joe care nu are prea mare habar de ce se intampla intr-o poveste complexa cum e, sa zicem, cea a lui Superman. Poate ca au amandoi dreptate, fiecare in felul sau obiectiv sau subiectiv. Eu fac parte din ambele multimi, spre disperarea unora si amuzamentul altora. Univesul DC mi-e aproape necunoscut, pentru ca eroii de-acolo mi se par prea cizelati si lucrati in materie de alb-negru ca sa semene cat de cat cu ceea ce vad in jur, iar universul Marvel mi-e drag si de acolo imi iau eu doza de supereroi.

Batman v Superman: Dawn of Justice e un film cu care DC-ul spera si, cred eu, va reusi sa detroneze (fie si temporar) masinaria Marvel. Trailerul m-a entuziasmat nemaipomenit de mult, in special datorita prezentei lui Jesse Eisenberg, intr-un rol pe care l-am banuit fascinant. Ce-a iesit, insa, numai zeul Snyder putea sa reuseasca. Filmul s-a lasat asteptat si a mizat pe anticipatia care s-a transformat in febrilitate atat in randul fanilor, cat si in randul spectatorilor mai putin prinsi de universul DC.

BvS reia actiunea din ultimul film cu Superman, si dezvaluie motivatia din spatele asa-zisului razboi dintre zeu si liliac. Intr-un spectacol orchestrat de un Lex Luthor cu evidente probleme psihice si psihologice, BvS vine in intampinarea unui nou erou si lasa loc pentru altii. Wonder Woman, interpretata de exotica Gal Gadot, dezamageste prin tinutele sale excesiv de sexy, dar recupereaza in ultimul moment, pe parcursul bataliei finale. De fapt, ca un minus permanent, femeile din film (si in special Lois Lane, jucata de o Amy Adams insuficient folosita) par sa faca foarte multe alegeri proaste sau macar extrem de cliseice, dovada ca DC inca n-a ajuns in zona gri cu toate personajele sale.

Man of Steel cel de toata ziua, Superman-ul de serviciu, este fix ce-mi imaginam, nici mai mult, nici mai putin. Henry Cavill nu imprumuta emotie personajului nici sa-l picuri cu ceara, dar hey! Oricum e cel mai simpatic Superman pe care il stiu (fara sa-l pun la socoteala cu cel cu care am crescut, Christopher Reeve). Surpriza serii a fost, insa, Ben Affleck. Un actor cu care nu am atat de multe in comun si care mi se pare in cel mai bun caz mediocru, Affleck ii da lui Batman o alura afectata, dura, cruda, determinata, si o gramada de alte emotii in between, si isi creeaza astfel un personaj, daca nu placut, macar memorabil.

David S. Goyer semneaza scenariul filmului si, pentru un scenarist cu experienta cum e el, povestea pare sa nu aiba lacune (cel putin la o prima vizionare), chiar daca elementul fantastic e mai prezent decat mi-as fi dorit (nu pot sa nu ma gandesc acum la tot arsenalul lui Batman). Zack Snyder, la carma regizorala, face din Batman v Superman: Dawn of Justice un spectacol complet. Snyder e alegerea perfecta pentru un film bombastic si, sa zicem, profund in acelasi timp. Poate nolanistii ar vrea sa ma contrazica, pentru ca Nolan e, intr-adevar, un regizor perfect. Dar Snyder este perfectibil, and that is more that I can ask for. Diferenta intre cei doi mari titani ai cinematografiei e ca Zack Snyder stie sa le insufle emotie personajelor sale, sa le dea dimensiuni si adancimi sufletesti, pe cand Nolan se multumeste sa fie un spectator foarte tehnic al filmelor sale.

Batman v Superman: Dawn of Justice mi-a placut, dar fix cat ma asteptam sa-mi placa si nu cat mi-as fi dorit. Nu stiu ce ar mai fi lipsit, poate putin sentiment? Poate ceva mai mult inner turmoil? Poate un inner turmoil mai credibil? Nu stiu, dar pana la urmatoarea vizionare ma declar multumita de razboiul de pe ecran.

Batman v Superman: Dawn of Justice  intra in cinematografe incepand cu 25 martie. Multumesc Freeman Entertainment sCinema City AFI Palace Cotroceni pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu