Behind the Candelabra

Postat in Reviewuri de - februarie 19, 2014
Behind the Candelabra

Steven Soderbergh este unul dintre cei mai versatili regizori de la Hollywood, iar nivelul sau de adaptare pare sa nu cunoasca limite (Sex, Lies and Videotape, Out of Sight, Erin Brockovich, Traffic, Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve, Ocean’s ThirteenSolaris, Eros, The Informant!, Contagion, Magic Mike). Dupa colaborari, de multe ori repetate, cu multi dintre actorii pe care i-a ghidat (Don Cheadle, George Clooney, Matt Damon, Julia Roberts), Soderbergh si-a construit o imagine usor idilica in cetatea filmului si (din ce spune el insusi) prefera sa lase actorii sa se desfasoare linistiti pe platou, dirijandu-i mai mult de la distanta.

“I’ve always gotten along with them,” says Soderbergh of actors, “I try and make sure they’re OK, and when they’re in the zone, I leave them alone. I don’t get in their way.” (sursa)

Behind the Candelabra uneste doua nume mari din cinematografia actuala: un Michael Douglas total diferit fata de cum il stiam si un Matt Damon chinuit si constant neadaptat. Povestea filmului se bazeaza pe memoriile lui Scott Thorson (Matt Damon), Behind the Candelabra: My Life with Liberace. Opulenta specifica lui Liberace, talentul si aroganta sa, promiscuitatea si luptele din sufletul sau sunt redate de marele Michael Douglas cu o voce schimbata, cu o atitudine total neasteptata, iar rolul in care intra perfect este, din punct de vedere estetic, absolut fabulos.

Pentru mine a fost o placere sa il urmaresc pe Douglas intr-un rol care e deopotriva despre putere si slabiciune, deopotriva control si abandon, deopotriva sexualitate debordanta si secrete de budoar. Liberace este copilul rebel al unei Americi prea conservatoare, un copil rasfatat care cere totul si i se ofera acest tot fara rezerve, un copil pervers si pervertit, cu suferinte umane si orgolii ranite.

Neasteptat de superb este si rolul pe care Matt Damon il face. Scott Thorson este sufletul simplu, usor de ranit, usor de atras, usor de incitat, loial pana in panzele albe, gelos si posesiv, un suflet care iubeste cu totul, pana la ultima gura de aer. Daca Matt Damon e, de prea multe ori, just a pretty face, in Behind the Candelabra nu mai e nici macar atat. Scott e un om tulburat de insecuritati mostenite si dobandite, e plin de alegeri bune si rele, ambele asumate, isi cunoaste foarte bine atuurile si defectele, si fidelitatea e calitatea lui de baza.

Chimia celor doi actori este superba in fiecare scena, cu toate ca uneori Damon pare usor cam grabit in rolul sau (si nu am reusit sa imi dau seama daca este intentionata aceasta senzatie transmisa sau nu). De departe te fascineaza Douglas, cu stilul sau flamboiant si in acelasi timp cumpanit, cu o voce transformata in vocea unui bunic intelept, cald si iubitor, fara prejudecati si chinuit de secrete.

Behind the Candelabra m-a lasat cu o usoara nostalgie si cu senzatia ca imi lipseste ceva din biblioteca. Dupa 12 Years a Slave, acest film e al doilea de pe anul asta care ma face sa vreau sa citesc materialul-sursa, atat de mult m-a prins povestea de pe ecran. Pe final, nu-mi ramane decat sa recomand filmul tuturor, fie ca sunteti fanii lui Douglas, Damon sau Soderbergh, fie ca aveti o atitudine rebela sau conservatoare, fie ca va imbracati sobru sau you like to mix-and-match. Behind the Candelabra e o poarta deschisa catre o lume diferita de a noastra, si asta nu poate decat sa aduca lucruri bune.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu