Big Game

Postat in Reviewuri de - martie 24, 2015
Big Game

Samuel L. Jackson e unul dintre cei mai buni si mai carismatici actori de la Hollywood, si cu asta cred ca e toata lumea de acord. Ma bucur sa vad ca batranetea nu-l impiedica (are, totusi, 66 de ani) sa mai joace in productii care-l pun in valoare, iar Big Game este, in ciuda premisei care nu promite mare lucru, un film de actiune bun, in ciuda previzibilitatii de care sufera Hollywoodul.

Big Game este un film finlandez cu o distributie americana in proportie de 99%  (exagerez, evident), dar care reuseste sa fie echilibrat de distractiv si plin de actiune, in timp ce nu uita sa mai ia un pic in ras patriotismul americanilor.

Samuel L. Jackson este Presedintele Statelor Unite ale Americii, aflat in panta descendenta in plan politic si in plin razboi contra terorismului – un subiect actual, as zice eu, manevrat destul de elegant de regizorul si scenaristul finlandez, Jalmari Helander.

In opozitie il avem pe Onni Tommila, care il joaca pe Oskari, un pusti aflat la varsta la care se presupune ca devine barbat, silit sa treaca printr-un ritual invechit de maturizare.

Big Game are mare noroc de faptul ca Helander stie foarte bine ce poveste vrea sa zica, dar si de faptul ca stie foarte bine sa-si dirijeze actorii. Astfel, povestea finlandezului este bine inchegata, cu mici scapari care nu sunt deranjante pentru spectator, pentru ca Jalmari Helander stie sa atraga atentia publicului catre alte puncte.

Filmul e fluid din toate punctele de vedere, e mereu serios, plin de actiune, amuzament si suspans; montajul de sunet este exemplar realizat, iar coloana sonora intregeste tabloul lui Helander. Totul e spus printr-o frumoasa metafora cu si despre vanatoare, iar personajele din film trec prin maturizari mai mult sau mai putin fortate, cu deosebita dezinvoltura.

E adevarat ca filmul trece prin multe momente WTF, de-a dreptul incredibile, dar per total, Big Game este savuros in ciuda scenelor putin plauzibile, dar si in ciuda previzibilitatii scenariului. Samuel L. Jackson dovedeste ca inca mai poate juca personaje distincte de la un proiect la altul (I’m looking at you, Morgan Freeman!), ironizand cam tot ce se poate referitor la stereotipul americanului de rand, iar pustiul Onni Tommila il domina pe actorul veteran prin naturalete si energie. Chimia dintre cei doi actori e sesizabila, si prietenia lor putin probabila va starni destule zambete pentru un film de actiune.

Trebuie sa ii mentionez si pe Ray Stevenson, in rolul raului de serviciu, si pe Mehmet Kurtulus, in rolul carismaticului-fara-scop-bine-definit. Victor Garber pare si el un pic obosit, intr-un rol aparent insignifiant, iar Felicity Huffman spune prezent, desi este greu de observat.

Va sfatuiesc sa vedeti Big Game intr-o seara de weekend, alaturi de prieteni – e un film exploziv, amuzant, plin de actiune si nitel suspans, extrem de relaxant si cu putine scapari.

Big Game intra in cinematografe incepand cu 27 martie. Multumesc RoImage si Cinema City Sun Plaza pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu