The Boxtrolls

Postat in Reviewuri de - octombrie 29, 2014
The Boxtrolls

Laika Entertainment, studioul care a dat-o lumii pe Coraline si care ne-a facut cunostinta cu ParaNorman, revine cu o noua animatie, The Boxtrolls, care mi-a amintit un pic de Cartea junglei a lui Rudyard Kipling, un pic de The Nightmare Before Christmas si un pic de Corpse Bride, asezonat cu ceva mai multa maturitate, dar si ceva mai multe elemente “cah!” si “yuck!”.

The Boxtrolls duce creativitatea, din punct de vedere estetic, la un alt nivel. N-as fi crezut ca se mai poate face ceva care sa nu semene cu altceva, date fiind tehnicile disponibile la acest moment, dar a fost foarte… Dragut – cred ca e un cuvant potrivit – sa privesc oraselul Cheesebridge, atat de alambicat si dezvoltat pe verticala intr-un mod atat de natural, dar totusi – ataaaaaaat de ciudat!

Toata povestea porneste de la fricile inerente din noi, mai ales cele inexplicabile si care, daca stai sa te gandesti mai bine, nu au nicio baza reala. In Cheesebridge circula legenda urbana cum ca trolii de cutie rapesc si omoara copiii, iar domnul Archibald Snatcher (Ben Kingsley) profita la maxim de aceasta frica stupida a locuitorilor. Locuitori care, daca ma intrebati pe mine, sunt foarte orbi si le place sa fie asa, pentru ca branzeturile si degustarile de branzeturi sunt mereu mai importante decat, sa zicem, scolile, copiii proprii si orasul in sine.

In Cheesebridge totul are nume caraghioase. Il avem pe Eggs (Isaac Hempstead Wright), pe Fish, Wheels si Bucket (Dee Bradley Baker), Shoe si Sparky (Steve Blum), Mr. Trout (Nick Frost), Mr. Pickles (Richard Ayoade) si Mr. Gristle (Tracy Morgan), si mare pare parte din umorul filmului se trage din inspirata alegere a acestor nume. Stiu, puristii ma vor contrazice, spunandu-mi ca materialul sursa, Here Be Monsters!, de Alan Snow, e responsabil pentru aceasta “creativitate”, dar sincer cred ca celor mici nu prea o sa le pese de treaba asta, si o sa se bucure de spectacol, indiferent de cine a nascocit numele personajelor.

The Boxtrolls beneficiaza de accente ciudate de umor (sau de accente de umor ciudat, depinde cum priviti problema), un pic cam prea matur pentru publicul tinta (care, totusi, radea tinandu-se de burta la anumite scene, ignorand total aspectele mai putin cuminti ale filmului), si povestea este una draguta cu si despre moralitate, si acceptare, si intelegere, si toate lucrurile care ajuta copiii sa creasca in adulti frumosi. Cei de la Laika Entertainment s-au descurcat inca o data si au facut dintr-o poveste un univers magic, unde nu au loc discriminarea, ura si raul, si unde curiozitatea si bunatatea sunt rasplatite. If anything, filmul o sa va lase cu o mare pofta de branza si, posibil, jeleu, si asta e mare lucru venind de la o animatie pe post de pilda!

Multumesc RoImage si Cinema City AFI Palace Cotroceni pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.
  • Mentiuni

  • Mentiune de la The Boxtrolls - Boxtroli | Blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE!
    octombrie 31, 2014

    […] Cam toata lumea lauda aceasta animatie. Enumar doar cateva articole despre The Boxtrolls – Boxtroli, fara a cita pasaje din ele: Angela – CineAmator, Alexandru Ion – Malaezu, Stefan – TimesNewRoman, Razvan – Gazeta de Film, Andreea – Couch.ro. […]

Lasa un comentariu