Don Jon

Postat in Reviewuri de - ianuarie 15, 2014
Don Jon

Don Jon ar putea fi filmul unei generatii – al acestei generatii. Nu spun neaparat ca este un film genial sau ca este incredibil de bun, dar este cel putin adevarat. Actorul, scenaristul si regizorul Joseph Gordon-Levitt si-a asumat curajul de a descrie societatea de azi si mentalitatea Generatiei Y in mod atat de franc incat rezultatul final al vizionarii filmului are doar doua variante de raspuns: iti place sau nu.

Eu fac parte din prima categorie, Gordon-Levitt fiind unul din artistii pe care ii admir de mult timp. Don Jon este un portret al acestei generatii faultate de imagini mai mult sau mai putin bolnave, realiste, viciate si idealiste ale unor fantezii pe care le-am trait cu totii macar o data.

In rolul personajului titular Joseph Gordon-Levitt m-a fascinat de-a dreptul.

“my body, my pad, my ride, my family, my church, my boys, my girls, my porn”

Rugaciunea servita pe post de mantra de catre Jon devine leitmotivul filmului si coloana vertebrala la care se aliniaza toate intamplarile ce au loc in Don Jon.

Jon este tanar, ii place ordinea, este tipicar, ii plac femeile, masinile, isi iubeste familia, prietenii si pe Dumnezeu, cu toate ca obiceiurile sale includ si un act de masturbare zilnica, probabil pe fondul unei mentalitati de genul “ce-si face omul cu mana lui”.

Sa nu fiu inteleasa gresit, Jon nu e un personaj enervant. E un personaj cu defecte, ca noi toti, de altfel, cu tabieturile sale, bune sau rele, si cu sistemul sau propriu de valori. Ceea ce il diferentiaza pe Jon de un onanist veritabil este faptul ca e o persoana plina de intentii bune, o persoana care de multe ori face compromisuri pentru binele altora, si faptul ca Gordon-Levitt are uneori un aer naiv si o minte curata il face foarte simpatic in ochii mei.

Barbara Sugarman, jucata de Scarlett Johansson, este blonda aia tipica, frumoasa si care stie ca e frumoasa, care vrea sa “altereze” barbatul dupa asteptarile ei si care il manipuleaza pana intr-acolo incat acesta se schimba dupa bunul ei plac. Probabil unul din putinele roluri in care mi-a placut de Miss Johansson (in special pentru dezinvoltura afisata, accentul nimerit la fix si atitudinea aroganta), Barbara este femeia aia cicalitoare, dar sexy, pe care toate o admiram de la distanta si o uram cu putere. Unu la mana, pentru ca e sexy, si doi la mana, pentru ca ne strica reputatia, facandu-ne pe toate sa parem niste scorpii rele si dornice de control asupra barbatilor.

Julianne Moore este Esther, femeia aceea in varsta pe care o viseaza de obicei barbatii, “profesoara” dispusa sa le acorde timpul si atentia ei. Moore este la fel de plina de gratie ca intotdeauna in acest rol, indiferent daca fumeaza marijuana, sau e la cursuri de seara cu niste tineri derutati, sau cedeaza nervos in fata unui Don Juan veritabil. Sincer, directa si plina de viata, Esther este un personaj efervescent si foarte drag mie.

Despre Brie Larson am mai zis ca mi-a placut in acest film. Rolul ei de sora a lui Jon “legata” de tehnologie a fost enervant pana in ultima clipa, moment in care a facut cea mai adevarata remarca despre o relatie intre o persoana precum Jon si o tipa ca Barbara.

Joseph Gordon-Levitt se pare ca este de urmarit in toate starile sale de agregare. Fie ca e actor, scenarist sau regizor (fara a uita de latura sa muzicala), Gordon-Levitt promite indiferent de circumstante si, de cele mai multe ori, livreaza continut peste limita asteptarilor.

Intr-adevar, Don Jon nu este un film profund, dar este in mod sigur distractiv. Este plin de personaje arhetip, care reprezinta comportamente standard in societatea noastra. Fie chiar si prin simplitatea abordarii, Joseph Gordon-Levitt trebuie felicitat pentru reusita si urmarit in continuare. Enjoy!

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Un comentariu

  • Mihai

    Lasa-te de filme, nu sunt de tine.

Lasa un comentariu