In Your Eyes

Postat in Reviewuri de - aprilie 29, 2014
In Your Eyes

Festivalul de film Tribeca este, la fel ca si Sundance-ul, un loc de un pot rasari diverse “nestemate” care nu capata tractiunea meritata chiar din prima. Joss Whedon, obiect de adoratie pentru gasca de nerds din lumea intreaga, vine cu o noua idee pusa in practica in cel mai superb mod cu putinta.

In Your Eyes are ceva din savoarea lui Eternal Sunshine of the Spotless Mind, fara a avea defenitivismul filmului din urma. Aduce un pic de supernatural, fara a implica paranormalul prea mult, si aduce fantasticul in fata unui public dornic de asa ceva, fara a-l petici cu prea mult SF.

Lansat in mod neconventional, la download liber pentru suma simbolica de 5$ (e drept, pentru un interval de doar 72 de ore), In Your Eyes este raspunsul lui Joss Whedon la clasica intrebare care macina oamenii – exista suflete pereche? Si daca da, ce le imperecheaza?

Povestea este surprinzator de simpla si directa, iar efectele speciale, necesare descrierii unei conexiuni speciale in termeni moderni, sunt inexistente. Cele doua personaje principale, Dylan (Michael Stahl-David) si Becky (Zoe Kazan), sunt perfecte impreuna. Fiecare dintre ei are o anumita inocenta, incredere, naivitate si dorinta de a reusi sa gaseasca un echilibru, iar discutiile lor sunt (si nu mi-e rusine sa folosesc acest cuvant) atat de dulci de urmarit, incat simti ca traiesti in povestea lor.

Joss Whedon exploateaza eficient dorinta oamenilor de a se simti unii pe altii pana in cele mai intime momente, de a vedea ce vad ceilalti, de a auzi si a gusta lucruri pe care corpurile nu le permit. Michael Stahl-David si Zoe Kazan vin cu niste fete proaspete care ilustreaza perfect un proiect micut, dar de suflet, iar interpretarile lor m-au lasat de cateva ori fara aer.

Pornita ca o relatie de cunoastere, in special, discutiile pe care le poarta cele doua personaje principale ajung la intimitati pe care cei implicati nu le credeau posibile. Cu un istoric de “accidente” care si-au lasat urmele atat pe Becky, cat si pe Dylan, cei doi sunt desconsiderati de catre familie si prieteni cu o frecventa suparatoare pentru mine. Becky traieste in cercuri inalte, alaturi de un sot destul de ipocrit si distant, si prietenele o cred destul de nebuna, iar Dylan este un fost condamnat la inchisoare, care trebuie sa raspunda in fata ofiterului de eliberare conditionata zilnic.

Acesti doi oameni cauta alinarea in fiecare zi, incercand sa evadeze dintr-un cotidian destul de sumbru, in care niciunul nu este apreciat de oamenii din jurul lor, iar in multe momente ai impresia ca tot ce se intampla este, pur si simplu, figment of imagination.

Povestea este prea superba ca sa fie doar in imaginatia lor, iar conexiunea dintre ei pare, chiar si dincolo de ecran, o legatura reala intre doi oameni care se iubesc. Oameni care nu s-au vazut, nu s-au atins. Doar au deschis ochii, sa vada alte decoruri, au ascultat alte sunete. Au acceptat ca poate nu e normal ce li se intampla, dar era un sentiment extrem de placut si familiar. In Your Eyes speculeaza aceste emotii si le picteaza pe ecranele noastre cu generozitate. Nu, nu urmaresc filme romantice, dar In Your Eyes este cea mai moderna adaptare a ideii de “the one” urmarit de cineasti, iar rezultatul final aproape ca reproduce fidel ce mi-as dori sa fie “the one”.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu