Freaky Friday: 30 Days of Night

Postat in Freaky Friday, Reviewuri de - septembrie 05, 2014
Freaky Friday: 30 Days of Night

Buna, sunt Andreea si sunt dependenta de filmele cu vampiri si zombie.

Cam asa ar suna introducerea mea in cercul Horror Addicts Anonymous si adevarul e ca n-ar fi o rusine sa ma introduc asa.

Cu 30 Days of Night am avut un inceput de relatie dubios, usor sceptic, dar senzatia a disparut dupa primele 5 minute de film. Evident, m-a atras numele lui Josh Hartnett din distributie, iar prezenta Melissei George nu este de trecut cu vederea. Danny Huston este infricosator, Mark Boone Junior e la fel de simpatic ca in Sons of Anarchy si Ben Foster da dovada unei game largi de emotii.

30 Days of Night e inca un film inspirat de un comic book, pe care l-am citit dupa a treia sau a patra vizionare a filmului, nici nu mai stiu, si care, in opinia mea, reuseste sa ia o poveste spusa mediocru si sa o transforme intr-un film de groaza in care salasluieste teroarea si linistea de dinaintea mortii.

Imi place umanitatea personajelor din 30 Days of Night. Micile lor imperfectiuni, tachinarile stupide dintre vecini si soti si parinti. Imi place ca Eben Oleson (Josh Hartnett) nu este eroul tipic american – e doar un om ca oricare altul, in cautarea echilibrului interior, in timp ce-l mentine cu greutate pe cel exterior. Eben e seriful din Barrow, un orasel din Alaska, care e pe cale sa fie cufundat in intuneric pentru urmatoarele 30 de zile si care devine tinta unui grup de vampiri viciosi.

Stella Oleson (Melissa George) e fosta sotie a lui Eben, dar tensiunile dintre ei nu sunt dezvaluite concret, iar tu, ca spectator, poti doar sa intuiesti ce i-a adus in pragul dezastrului. Stella si Eben par niste oameni incapatanati si extrem de capabili, foarte puternici si voluntari, si sunt genul de cuplu care, in ciuda despartirii, ei nu inceteaza sa se iubeasca.

As fi dorit ca Hartnett si George sa para mai credibili impreuna, dar nu le putem avea pe toate, nu? Cert e ca povestea lor, desi un punct focal al filmului, se pierde in valtoarea evenimentelor, si pentru asta dau vina pe lipsa lor de chimie.

Dar nu-i bai, filmul se bucura de niste personaje secundare care sunt atat de carismatice, incat n-ai cum sa nu-ti atraga atentia.

In primul rand e strainul fara nume, jucat de un Ben Foster transformat total. Eu tot nu inteleg de ce omul asta nu are roluri principale in filme, but who am I to argue?! Foster este hipnotizant de-a dreptul, cu limba lui stricata si dintii lui negri, si imi lasa impresia ca miroase dincolo de ecran, atat de bun este jocul lui. Nu poti sa nu simti repulsie si mila in acelasi timp privindu-l, nu poti sa nu fii curios in legatura cu povestea lui, si Foster dovedeste inca o data de ce este unul dintre cei mai neapreciati actori din noul val.

Danny Huston, sub o tona de machiaj, este vampirul principal, lideul haitei, Marlow, si este vicios, si este crud, si este infricosator de privit. Si este sexy in malitiozitatea lui, si are o privire incredibil de neiertatoare, si cum sa nu iubesti un asemenea display de putere? Fara sa spuna, practic, niciun cuvant, Marlow conduce tot ce misca, si asta e un lucru magic de-a dreptul.

Mark Rendall e un pusti simpatic, care n-a facut prea multe valuri in rolul fratelui lui Eben, Jake, dar care a fost genul de personaj care e 100% bun, fara vreo sclipire de rau, and I guess I can live with that, right?

Dupa atata timp de la vizionare si rasvizionare, filmul inca mi se pare unul bun. Imi place creativitatea si mitologia din spatele vampirilor, imi place ca personajele nu sunt dictate de o singura trasatura de caracter. Imi place ca vampirii nu sunt romantati inutil, a la Interview With a Vampire si True Blood, si imi place ca se pune foarte mult accentul pe caracterul lor pradator.

Poate, cu niste leaduri mai bine legate, filmul ar fi avut vreo sansa sa devina extraordinar, dar oricat ar incerca sa contrabalanseze o distributie suport exceptionala lipsa chimiei dintre Hartnett si George, nu pare un efort suficient pentru a duce filmul de la bun la foarte bun.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu