Freaky Friday: A Girl Walks Home Alone at Night

Postat in BIFF 2015, Freaky Friday, Reviewuri de - mai 01, 2015
Freaky Friday: A Girl Walks Home Alone at Night

Nici nu va puteti inchipui cat am asteptat sa vad A Girl Walks Home Alone at Night! E filmul pe care toata lumea l-a laudat, un film cu vampiri (unul din genurile mele preferate), scris si regizat de o femeie, totul cu o tenta subtila de Iran vestic si salbatic, translatat pe taramurile cinematografiei americane. De ce nu ai vrea sa vezi asa ceva?!

Ana Lily Amirpour, o femeie care pare sa aiba mult curaj in creatiile ei, alege sa spuna povestea unui orasel fictional, Bad City, “bantuit” de un vampir singuratic. Sau, ca sa fiu precisa, o vampiroaica singuratica.

Bad City e ascuns in praful desertului, si putinii sai locuitori sunt totally oblivious la pericolele insangerate care ii pandesc, fiind mai preocupati de lucruri superficiale. Orasul e unul gol, dar sufera de o goliciune interna, pe care Ana Lily Amirpour o surprinde intr-un mod care ar putea fi definit drept agreabil, daca nu ar fi de-a dreptul creepy.

Cu toate acestea, senzatia de originalitate, mascata de o viziune alb-negru care inlesneste universul mohorat al filmului, ajuta foarte mult povestea. Dependente de tot felul, unele ascunse de noapte, altele ascunse sub valuri protectoare, violente aruncate cu zambet – filmul e un spectacol demn de vazut pentru cinefilii curiosi de un altfel de film cu vampiri.

Drept e ca nu am mai fost impresionata de genul asta cam de cand cu Stake Land a lui Jim Mickle (un alt participant in competitie la Festivalul International de Film Bucuresti), dar A Girl Walks Home Alone at Night este un film care trebuie bifat si de catre fanii genului, dar si de catre restul cinefililor.

Cu putine personaje, dintre care doar vreo 3 conturate cat de cat – fata din titlu, o prostituata si Arash, care se transforma in omul de legatura din film, A Girl Walks Home Alone at Night e usor de urmarit, parand in dese randuri mai mult un studiu de caz, decat o istorie fluida a unor intamplari inchipuite.

Coloana sonora ajuta extrem de mult, Ana Lily Amirpour reusind sa imbine sunetele traditionale cu muzica pop contemporana (imi amintesc de fiorii pe care i-am simtit cand am auzit pe fundal Death de la White Lies!).

A Girl Walks Home Alone at Night este o expunere curajoasa, care exploreaza teme si frici deja cunoscute, dar vazute de data asta prin lentila unui om care s-a confruntat cu prejudecati de tot felul, rezultand in fine observatii ale comportamentului uman.

A Girl Walks Home Alone at Night a rulat in cadrul Festivalul International de Film Bucuresti, editia a XI-a. Filmul a castigat Mentiunea Speciala si Premiul Criticii la BIFF 2015.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu