Freaky Friday: Maniac

Postat in Freaky Friday, Reviewuri de - aprilie 04, 2014
Freaky Friday: Maniac

Intre mine si Elijah Wood este o relatie frumoasa de admiratie si frica, pentru ca are privirea aia duioasa (nu dubioasa) a unui criminal in serie. Nu stiu ce are aspectul lui Wood de primeste roluri de maniac, dar imi place si ma bucur ca le place si directorilor de casting, pentru ca actorul acesta are o dualitate deosebita si o transpune foarte bine in filme.

In Maniac, Elijah Wood e un tanar defect, plin de traume ce il impiedica sa traiasca o viata normala si care-si gaseste bucuria in traiul alaturi de niste manechine de plastic si, din acest motiv, filmul ma face sa ma gandesc la un Mannequin mai horror. Suspansul e construit foarte bine, si filmul pare, de cele mai multe ori, un thriller psihologic foarte bine executat. Singurul defect al lui Maniac este insangerarea masiva, de care se pare ca sufera personajul lui Elijah Wood, Frank Zito.

Interesanta este perspectiva din care e realizat filmul. Totul se petrece din punctul de vedere al unui bolnav care isi expune in fata publicului cele mai ascunse ganduri si dorinte, care vorbeste despre sine la persoana a treia si care isi arata fata doar in reflexia ocazionala in vreo oglinda. Frank Zito este un personaj care se dezvaluie treptat si pe bucati, iar intensitatea cu care o face ajunge sa perturbe privitorul suficient de mult incat sa-l sperie, dar si sa-l fascineze in acelasi timp. Elijah Wood a reusit sa se transpuna pe ecran, fara sa fie efectiv prezent acolo, doar prin sclipiri ocazionale, dar infioratoare.

Maniac readuce in prin plan un subiect controversat, chiar daca deja uzat de cinematografie. Subiectul barbatului-copil, blocat in inocente tulburatoare de naturi sexuale indoielnice, este inca la putere si inca se mai pot extrage senzatii si emotii din povestile de genul acesta. Avantajul lui Maniac este ca imbina figura copilaroasa a unui actor subapreciat si mai mult decat capabil sa-si pastreze sangele rece in portretizarea unei violente perpetue. Avantajul lui Maniac e ca ia o figura simpatica, prietenoasa, si ii da dimensiuni nebanuite de malitiozitate, fara nicio remuscare. Elijah Wood este superb intr-un rol captivant, si asta e tot ce tii minte odata ce se termina filmul.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu