Freaky Friday: Wir sind die Nacht

Postat in Freaky Friday, Reviewuri de - mai 23, 2014
Freaky Friday: Wir sind die Nacht

Cu Dennis Gansel v-am mai facut cunostinta o data, cu prilejul lui Die Welle, dar Wir sind die Nacht (We Are the Night) este cu totul diferit. Stiti foarte bine ca imi plac vampirii, si imi cam plac si unele femei, iar Wir sind die Nacht are fix asta – niste figuri feminine centrale (un film care trece testul Bechdel cu brio, cel putin din punct de vedere teoretic), destul de independente, stabile si puternice, care se intampla sa fie vampiri.

Inceputul filmului este, de fapt, un tribut subtil la adresa lui Dracula a lui Bram Stoker, dar si a lui Nosferatu the Vampyre, oglindind vasul fara viata care a adus cel mai cunoscut vampir in Wismar.

Louise (Nina Hoss), Charlotte (Jennifer Ulrich) si Nora (Anna Fischer) sunt trei femei super-sexy care, asa cum am specificat deja, se intampla sa aiba colti, sa nu prea iasa la lumina, sa nu aiba reflexie si sa le cam placa sangele. Peste toate astea, au o gramada de bani si fac parte dintr-o societate secreta a vampirilor, condusa de femei, pentru ca – surpiza, soc si groaza – nu mai sunt barbati-vampiri pe lume, pe motiv de ambitie si testosteron exacerbat. Trebuie sa spun ca teoria asta mi-a placut mult tare, si modul natural in care este introdusa in film – ultra-mega-awesome!

Dintre toate, cea mai usor de placut este Nora, cu personalitatea ei efervescenta si colorata, iar Charlotte, pe care o puteti recunoaste din Die Welle, aduce o profunzime si o seriozitate aparte trioului fantastic. Singura Louise este distanta si rece, dar sub tot invelisul ei puternic este ascuns un suflet care sufera, iar eu trebuie sa recunosc ca nu e un lucru dupa care sa ma dau atat de mult in vant.

Lena (Karoline Herfurth) se transforma, pe parcursul filmului, dintr-o ratusca urata si salbatica, usor murdara si total nesociabila, intr-o lebada fascinanta, chiar daca un pic stinghera, cu procese interioare de tot felul, cu trairi intense in ceea ce priveste dragostea, prieteniile si valorile. Tom (Max Riemelt), cel desemnat de scenariu drept love interest pentru Lena, este un tip care arata atat de bine (sorry, guys!), care pare atat de perfect si de atent si de iubibil (thanks, Taxi!), incat am senzatia ca Nora Roberts a scris scenariul pentru filmul asta. Trebuie sa admit, fara rusine, ca acest cuplu pare oarecum incredibil in conditii reale similare, si aceasta “combinatie” aduce atat un plus de savoare, cat si un pic de aer fantastic acestei povesti.

Partea buna la film este ca aduna sub un singur titlul multe chestii care in mod normal ar fi parut total nelalocul lor. Femei frumoase si fascinante, masini cu motoare puternice, politisti gata sa incalce reguli pentru tine, transformari a la Black Swan, thriller erotico-vampiric si senzualitate pe paine, totul bine asezonat cu o romanta matura si actiune credibila.

Trebuie sa recunosc ca acest domn Dennis Gansel pare sa se descurce la treaba asta cu cinematografia, iar Wir sind die Nacht nu se dezice de la acest curent. Fara penibilul filmelor cu vampiri care spameaza efectiv piata in acest moment (un moment de reculegere, va rog, pentru fosta cetate a filmului), Wir sind die Nacht aduce un echilibru bine meritat pe piata cinematografica actuala, egaland scorul dintre Lumea Noua si cea Veche, printr-un film care evita cliseele prin personajele bine construite, cadrele perfect filmate si distributia mai mult decat capabila in livrarea replicilor si emotiilor.

Sa nu uitam de eterna scena tehno europeana, caci soundtrackul filmului are niste piese extraordinare, care amplifica scena berlineza de pe ecran si ii dau o viata si o culoare aparte. Vorbind de muzica, pe mine trailerul m-a convins cu piesa lui IAMX – Nightlife, care mi se pare ca este sunetul perfect pentru acest film.

Rezultatul final va fi suficient de bun pentru iubitorii de vampiri de rit nou, indeajuns de captivant pentru devoratorul de filme si de-a dreptul fascinant pentru cei care nu se dau in laturi de personaje feminine cu totul si cu totul speciale.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu