Gravity

Postat in Reviewuri de - ianuarie 28, 2014
Gravity

Daca a fost vreun film care sa ma faca mai dezinteresata de spatiu, Gravity e acela. Este genul de film care iti serveste totul pe tava si pentru mine inseamna domolirea curiozitatii. Asa ca tot ce tine de efecte (punctul tare al lui Cuarón) si stiinta (aici habar n-am cat la suta e sau poate fi adevarat, ca nu m-a interesat) m-a lasat indiferenta si am urmarit filmul ca atare.

Recunosc, Gravity nu a fost nicicand pe lista mea, si nu pentru ca imi displace distributia, ba dimpotriva. Daca nu ar fi fost premiile Oscar, unde Gravity este nominalizat la categoria Cel mai bun film, probabil ca nu as fi vazut pelicula prea curand. Subiectul nu ma prinde (desi unele filme mai putin cunoscut – Moon si Love – sunt superbe din acelasi punct de vedere al solitudinii si claustrofobiei ce apar odata cu infinitul din spatiu). Mi s-ar putea imputa superficialitatea, ceea ce nu as putea nega in totalitate. De la filmele mele SF am pretentii, iar Gravity m-a facut sa ma simt ca si cum am facut prea multe compromisuri si ca nu ma solicita indeajuns incat sa pun la indoiala ce se intampla pe ecran.

Gravity nu este, insa, un film prost. Nu as putea sa tin un argument de genul asta in picioare, asa ca nu are rost sa merg pe firul asta, dar e clar ca nu este pentru mine. Povestea este simpla, fara twists si fara shouts, cum este obisnuit publicul. Lipsita de consistenta, povestii din Gravity nu ii ramane decat sa-si faca de cap vizual vorbind.

Iar aici Cuarón trage lozul cel mare. Totul e descris pana in cel mai mic detaliu, iar modul in care te “plimbi” cu ochii pe ecran este fabulos.

Din pacate, atentia la detalii despre care va vorbesc ramane doar atat. Filmul este castigat, din punct de vedere vizual, iar la asta trebuie sa asiste orice om vrea sa se convinga. Dar fara niste personaje solide, cum nu sunt Ryan Stone (Sandra Bullock) si Matt Kowalski (George Clooney), filmul nu ramane decat o panza in miscare si cam atat.

Nimic nu pare sa avanseze in film, poate doar avalansa de probleme intampinate de Ryan Stone, pe care le rezolva, Hollywood-style, fara dificultate. Din fericire, distributia da tot ce are mai bun intr-un scenariu liniar si Sandra Bullock isi dovedeste, in cazul in care mai era nevoia, apartenenta in lista de nominalizati la Oscar. Nu pot sa nu remarc, insa, distributia ei deja deranjanta in roluri de fata buna care face totul ca la carte (ca si in The Heat si Miss Congeniality). George Clooney construieste intr-un rol modest un personaj simpatic, chiar si fara adancime sufleteasca, asa cum ii place Hollywoodului de obicei.

Cu toata creativitatea si ingeniozitatea de care da dovada, Cuarón nu a reusit sa ma convinga ca filmul este altceva decat o panza in miscare. Gravity e un film-gadget, cu care te lauzi si cam atat, fara utilitate si profunzime pe termen lung. Aceste lipsuri ii rapesc si din farmec, si din sansele pe care le-ar putea avea la Oscar, date fiind subiectele mult mai palpabile nominalizate deja: 12 Years a Slave, Dallas Buyers Club, American Hustle si chiar si The Wolf of Wall Street.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu