The Heart Is Deceitful Above All Things

Postat in Reviewuri de - septembrie 16, 2014
The Heart Is Deceitful Above All Things

The heart is deceitful above all things, and desperately wicked: who can know it?

Tin minte si acum prima data cand am vazut The Heart Is Deceitful Above All Things. Ca si cu Mysterious Skin, este genul de film pentru care ai nevoie de o anumita stare, si nu pot sa-l vad oricand, si sa raman intr-o zona de confort. Asia Argento e un nume mai putin cunoscut la noi, dar asta nu inseamna ca nu merita putina atentie din partea cinefililor. Avand avantajul unor parinti din “industrie”, Argento isi permite cu filmul ei tot felul de arogante incredibile, doar pentru simplul fapt ca arta ei ii permite sa fie viscerala si sincera.

Daca va plac lucrurile lejere, care n-au nevoie decat de etichete palpabile si extrem de bine aranjate in coltul lor, The Heart Is Deceitful Above All Things nu e filmul potrivit pentru voi. Daca, in schimb, va place nu neaparat controversa, cat hiperrealismul obositor combinat cu o doza de suprarealism indus de droguri, probabil ca acest al doilea efort regizoral al Asiei Argento va fi pe gustul vostru.

Povestea e una clasica – o mama, train wreck de meserie, fara a fi white trash pana la capat, dar cu aspiratii evidente in directia asta, si fiul ei extrem de tulburat. Povestea legaturii este explorata intr-o maniera fara perdea, iar cei care se gandesc ca vor rosi in timpul vizionarii sunt sfatuiti sa stea deoparte.

Abuzul este la putere in filmul asta, si Asia Argento, care serveste si drept actrita in rolul principal, si drept scenarista, aduce in prim plan o fata a lui prea putin explorata. Sarah (Asia Argento) ar fi putut sa fie un copil normal, numai ca n-a fost, iar calea pieirii pare ca i se potriveste de minune. Ramasa cu un copil, evident din flori, pe cap, si renegata de o familie ultra-religioasa, singurul drum in viata pare cel al pierzaniei.

Jeremiah, purtator de nume biblic, profet de meserie in vremuri antice, actualmente drifter through life, este interpretat admirabil de trei persoane. Un Jeremiah la varsta de 7 ani, jucat de Jimmy Bennett, nu te lasa sa intrevezi prea mult din caracterul personajului, dar jocul lui Cole si Dylan Sprouse il arata pe Jeremiah in cea mai neagra perioada a sa. Pre-adolescentin, copilul de 11 ani este lipsit de atentia si grija unui parinte adevarat, astfel ca este silit sa adopte tot felul de comportamente devia(n)te si sa intre in tot felul de jocuri murdare, in special murdare pentru suflet.

Chimia dintre Asia Argento si Cole & Dylan Sprouse este out of this world, la propriu, si trebuie sa recunosc ca foarte rar vezi pe film o relatie parinte-copil atat de fucked up si interpretata cu atata naturalete si candoare.

Filmul mai este ajutat si de o distributie exceptionala. Fiecare membru imprumuta o violenta si o sinceritate scenelor in care apare, astfel incat Peter Fonda, Ornella Muti, Kip Pardue, Jeremy Renner, Ben Foster, Michael Pitt, Jeremy Sisto si Marilyn Manson reusesc sa graviteze in jurul unei familii total disfunctionale si nu reusesc sa strice dinamica aceea bolnava cu absolut nimic. Winona Ryder are si ea o aparitie de cateva secunde, catvea pretioase secunde, si totul e din nou frumos in lumea asta!

Realismul filmului e obositor. Suprarealismul lui este captivant. Asia Argento reuseste sa echilibreze balanta regizor-actor cu foarte multa naturalete, iar Dylan & Cole Sprouse duc inocenta bolnava la un alt nivel. The Heart Is Deceitful Above All Things te abuzeaza vizual in fiecare secunda, si te face scalvul sau prin dialoguri obscen de sincere. Totul te va soca, totul te va surprinde, daca iti dai voie sa vezi filmul dincolo de povestea arhicunoscuta pe care o prezinta. Story wise, filmul ar putea fi doar acceptabil, dar cand puneti cap la cap o femeie cu viziune, o cinematografie exceptionala, o coloana sonora care se impleteste perfect cu decorul si o mana de actori perfecti pentru rolurile lor, filmul devine mult mai mult de-atat. Devine arta.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu