Hyena

Postat in BIFF 2015, Reviewuri de - aprilie 27, 2015
Hyena

Un film politist despre o tara dezbinata si o societate in deriva ar putea parea destul de banal, dar din fericire Hyena nu e doar asta. Mi-ar fi placut, ce-i drept, sa fie ceva mai usor de digerat, mi-ar fi placut sa fie mai putin uman, dar adevarul este ca intr-o lume fara reguli, cel mai bine o duc cei care respecta cat mai putine.

Pare ciudat, nu-i asa?

Povestea din Hyena lui Gerard Johnson (regie si scenariu) este una nesimtit de cruda, care te obliga ori sa devii victima, ori sa devii atacator. In niciun caz, optiunea de mijloc nu e cea potrivita, si nu vei reusi sa fii un simplu spectator.

Cuvantul “gritty” imi vine mereu in minte, cand ma gandesc la acest film, si credeti-ma – nu face dreptate pachetului intreg care este Hyena. Mai degraba, Hyena este tot deseul unei societati bolnave, lovita din toate partile, aproape fara sanse de mai bine, dar care aplica, seara de seara, aceeasi crema de galbenele veche, expirata, cu urme de sange de la vechile rani nevindecate.

Povestea din Hyena e una alambicata, si implica politisti englezi cu mafioti albanezi si turci, conturand destul de fidel un tablou multicultural fara sa omita aspecte importante, dar violenta filmului, apanajul cinematografiei moderne, nu va fi prea usor de digerat de publicul sensibil.

Toate ca toate, nu vreau sa va povestesc filmul, pentru ca meritati experienta asta neprelucrata de spoilere si asteptari, dar mie Hyena mi s-a parut unul dintre cele mai bune filme vazute anul asta, fara a avea parte de vreo promovare agresiva nici macar in randul festivalelor. Dar mi-as dori ca publicul sa fie expus mai des in fata unor asemenea pelicule, pentru ca arta imita viata, si e bine sa nu uitam asta…

Hyena a rulat in cadrul Festivalul International de Film Bucuresti, editia a XI-a.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu