Jupiter Ascending

Postat in Reviewuri de - februarie 05, 2015
Jupiter Ascending

De Jupiter Ascending m-am îndrăgostit în 2013, când am aflat prima dată de proiectul ăsta, și l-am așteptat cu sufletul la gură aproape până ieri, când am reușit, într-un final, să îl văd. În tot acest timp, așteptările mele au crescut din ce în ce mai mult, mai ales că filmul poartă semnătura fraților Wachowski, renumiți în cetatea filmului pentru “bagatele” precum Matrix și Cloud Atlas.

E lesne de înțeles, deci, entuziasmul meu și bucuria de a vedea Jupiter Ascending. Filmul începe destul de sec, cu un pic de background story pentru titulara Jupiter, o fată săracă, dar cu un potențial neștiut nici măcar de ea, care – ce să vezi! este extraordinară. Nu, serios, fix așa începe filmul. Din fericire, după ce începe filmul și trece rapid prin recapitularea asta scurtă, lucrurile se întâmplă și filmul devine WOW.

Mila Kunis este Jupiter Jones, fostă spălătoare de toalete, actuală majestate a universului, care își cam face ochi dulci cu un hibrid de lup albinos pe nume Caine (ca să vezi, dom’le!), jucat de un Channing Tatum care pare să prezerve seriozitatea din Foxcatcher, în timp ce se luptă cu o familie de oameni cu probleme oedipiene, familie un pic ahtiată după bani, resurse și tinerețe veșnică, dar care nu e, repet – nu e de sorginte vampirică. Say what?!

Într-un fel distractiv și pueril, Jupiter Ascending vine să zăpăcească publicul, aducând teorii noi despre tehnologie, evoluție, imortalitate și… Dinozauri, pentru că why the f*ck not, și totul este făcut infinit mai frumos și digerabil de niște costume fabuloase, combinate cu machiaje impecabile, fie că evocă extratereștri închipuiți a la Star Trek, fie că abuzează de un smokey eye mai deosebit.

Așa cum am și presupus, cel mai fascinant personaj n-a fost Jupiter, și evident că n-a fost nici Caine – deși Tatum s-a luptat și aproape a ajuns să mă impresioneze. Eddie Redmayne a fost, pur și simplu, extraordinar. În rolul lui Balem Abrasax, Redmayne a avut o ținută impecabilă, o gravitate bolnăvicioasă, o voce profundă care inspira frică și putere, o atitudine ușor nebună, dar savuroasă. Eddie Redmayne m-a convins, încă o data, că este unul din actorii care merită atenție, și în rolul lui Balem, de o sălbăticie vicioasă cuplată cu galanterii de clasă, actorul demonstrează un spectru larg pe care îl poate aborda cu deosebită ușurință.

Han Solo al generației noastre, domnul Sean Bean, are o apariție ușor confuzanta, fără să pară că se implică prea mult în ceea ce face, și fără să creeze vreo legătură profundă, nici cu ai săi colegi de platou, dar nici cu publicul.

Altfel, în afară de povestea ce se construiește în jurul lui Jupiter, filmul este, de fapt, o mare space opera, în care se împletesc fanteziile celor care refuză să creadă că suntem singuri în univers, fanteziile celor care cred în diverse teorii conspiraționiste (în special fanii Matrix, fascinați de om ca sursă de viață) și fanteziile celor care cred în povești de dragoste care transced totul.

Pentru că da, dragii mei cinefili, tot nucleul filmului este o mare poveste de dragoste, bine ascunsă sub efecte speciale extraordinar de bine realizate și de o fluiditate incredibilă, sub straturi de machiaj bine gândit și sub inserții muzicale care doar amplifică starea specială a filmului.

O să vedeți orașe care va vor aminti de un Total Recall combinat cu un Blade Runner, și rase de extratereștri care va vor aminti de costumele puerile din Star Trek-ul vechi, o să vedeți scene filmate care vor evoca primul Matrix și un pic de Star Wars, pentru că SF, și per total filmul o să pară o poveste de dragoste care aduce omagiu diverselor curente din science fiction și epopeelor spațiale, cu umilința caracteristică oamenilor mari.

Frații Wachowski s-au întrecut pe ei înșiși, reușind să facă din Jupiter Ascending un film bine construit. Încă nu sunt sigură că va avea impactul scontat la prima vizionare, dar presimt că va ajunge pe lista filmelor must see odată ce-și va termina scurtul turneu prin cinematografe. Musai de servit la IMAX – de mult n-am mai văzut un film care să aibă atâtea efecte speciale spectaculoase pe secundă.

Jupiter Ascending apare în cinematografe începând cu 6 februarie. Multumesc Freeman Entertainment șCinema City AFI Palace Cotroceni pentru invitația la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.
 • Mentiuni

 • Mentiune de la Jupiter in retrograd, via Urania | junkviews
  februarie 5, 2015

  […] Aici as vrea sa spun ceva, dar m-am confuzan… Confuza… Confundit?! Cacat! M-am incurcat. […]

 • Mentiune de la Jupiter Ascending (2015) | Movie Zone
  februarie 11, 2015

  […] mai scris despre: Cineamator, Couch.ro, Edgeandback, FanGmustsee, La buticul cu filme si carti, Starfilme, […]

 • Mentiune de la Despre obsesii - Nimic
  februarie 17, 2015

  […] obsedeaza atatea chestii – botinele negre cu toc, si The 1975, Jupiter Ascending si haterii, melodia noua de la Taylor Swift si cartile cu 50 shades of stuff. Pe toate le vreau si […]

Lasa un comentariu