Kill Your Darlings

Postat in Reviewuri de - ianuarie 19, 2015
Kill Your Darlings

Domnul Harry Potter e pe cai mari in ultima vreme, reusind sa impresioneze atat criticii, cat si publicul, cu niste roluri cel putin ciudate, usor abstracte si in afara unei sfere reale de interes, dar carora le da adancime si tridimensionalitate cu o lejeritate incredibil de savuroasa. Daca la Horns a fost lesne de inteles de ce mi-a placut, Kill Your Darlings nu prevestea nimic bun. In fond si la urma urmei, filmul este o drama biografica, de genul care pe mine ma adoarme instant, si numai talentul pur, care domina fiecare scena, reuseste sa te tina in priza.

Kill Your Darlings are la baza povestea formarii generatiei Beat, o epoca a literaturii americane care a vrut sa revolutioneze gandiri si suflete, si pare sa fi reusit cu brio. Filmul ii urmareste pe Lucien Carr, Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Jack Kerouac si pe David Kammerer cu destul de multa atentie la detalii, si surprinde peisaje si intamplari nu tocmai placute, dar de un realism izbitor.

Daniel Radcliffe, in rolul lui Allen Ginsberg, pare, e adevarat, un Harry Potter mai matur, cu ceva mai mult nervi si ceva mai putina teama. Cu toate astea, maturizarea si seriozitatea personajului il ajuta pe Radcliffe sa nu para doar o copie a lui Harry Potter in rolul sau, si actorul reuseste sa il domine pe Ginsberg cu o tarie si un stoicism fascinante de urmarit.

Jack Huston il joaca pe Jack Kerouac, un autor atat de putin cunoscut pe meleagurile noastre, dar care pentru mine a fost intotdeauna foarte atragator, intrigant si aproape mistic. Din nefericire, insa, Huston nu are prea mult de munca cu rolul, si ii iese ceva totally forgettable dintr-una din marile legende ale literaturii secolului trecut.

Ben Foster a fost, este si va fi unul dintre cei mai uimitori actori tineri pe care ii stiu. Are talent cu carul, dar cu toate astea, pare sa zboare mereu sub radarul Hollywoodului. Cand mai face vreo aroganta si alege un (posibil) blockbuster (vezi Pandorum), nu prea ii iese si sfarseste prin a se intoarce in patratica lui. De data asta, in rolul lui William S. Burroughs, Foster revine la ceea ce stie el mai bine – este raw si pur, este direct, scarbos, infricosat, teribil si nebun, este o mie de suflete intr-unul si ii iese extrem de bine.

Michael C. Hall este unul dintre actorii care ma lasa rece, atunci cand nu ma plictisesc de moarte, dar in rolul lui David Kammerer transformarea lui este uimitoare. Hall reuseste sa-mi transmita o stare de febrilitate sora cu disperarea de cate ori e pe ecran, si macar pentru atata lucru, merita aplaudat.

Distributia este completata de Elizabeth Olsen, Jennifer Jason Leigh, David Cross si Kyra Sedgwick, dar nu despre ei vreau sa va vorbesc.

Dane DeHaan este adevaratul star al filmului. In rolul lui Lucien Carr, DeHaan ii face pe toti colegii de platou sa graviteze in jurul sau. Se joaca, ii tachineaza, ii ademeneste sau, dimpotriva, ii indeparteaza, dar nu e o secunda in care sa nu stii, sa nu SIMTI ca DeHaan are controlul. Jocul lui este unul periculos, slick si diferit de al restul actorilor, si il ajuta sa straluceasca foarte mult. Nu o sa ma leg de controversele legate de realismul filmului, dar pot sa va spun cu mana pe inima ca Dane DeHaan este cel mai bun lucru din Kill Your Darlings.

Filmul are o doza buna de suspans, si este pe cat de provocator se poate, data fiind epoca evocata. Surprinde, fara prea multe menajamente, disperarea si frica, pasiunea si ura, cautarea intensa si nebunia de moment ale unei vremi de mult apuse. Nu strica deloc faptul ca toti actorii reusesc sa se “imbine” perfect unii cu ceilalti, si chimia dintre ei trece dincolo de ecran. De aceea ai mari sanse ca, urmarind Kill Your Darlings, sa te transformi din spectator in participant, si cine n-ar vrea sa ia parte la salbaticia anilor de dupa razboi, in compania unei poezii si a unui suflet pierdut?

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu