Machete

Postat in Reviewuri de - noiembrie 20, 2013
Machete

Pe Machete il astepta toata lumea cu sufletul la gura, inca de la teaserul pe care ni l-a servit Rodriguez odata cu Grindhouse.

Robert Rodriguez, supranumit si “frequent collaborator of Tarantino”, e un fel de super-erou care se ocupa cu ganditul filmelor absurde si punerea lor in practica, o initiativa laudabila si foarte distractiva pentru spectatori si critici asemenea.

Machete il are in prim plan pe Danny Trejo, un actor renumit nu pentru frumusetea sa, ci pentru tipologia de roluri pe care o accepta si o infatiseaza pe marile ecrane. Nu stiu neaparat cat de talentat e Trejo, cert e ca i se potriveste rolul de nedreptatit al vietii, taciturn, dur si luptator pentru dreptate, asa ca rolurile sale nu sunt vorbite, ci mai mult “actionate”. Nu e neaparat un lucru rau si este tocmai ceea ce e Machete de fapt.

Machete, El Federale, luptator al dreptatii (ca sa nu spun “al luminii”), cu o busola morala foarte bine definita. Jessica Alba, un agent in cautarea unui sistem care sa aplice etica in mod legal. Luz – aceeasi Michelle Rodriguez with balls to spare.

Pe langa ei, il remarcam pe De Niro intr-un rol usurel, Jeff Fahey – uracios de la inceput pana la final, Lindsay Lohan – apatica si plictisitoare si Cheech Marin in rolul unui preot pentru care rezultatele conteaza mai mult decat metoda prin care sunt obtinute. Ah, si Steven Seagal e si el pe-acolo, dar din fericire, nu ne oboseste prea mult.

Distributia eclectica ofera un dinamism aparte filmului, povestea este una foarte bine inchegata si speciala. Rodriguez face ce stie mai bine – se joaca cu metaforele si le expune publicului intr-un fel care socheaza. Sange peste tot, nuditate suficienta, destule injuraturi care sa tina alert publicul venit din greseala. Asta doar la suprafata.

La interior, Machete e similarul lui Jean-Claude Van Damme sau Charles Bronson, daca e sa-l credem pe Rodriguez. Are un tel si o metoda sigura prin care si-l atinge. Machete e aparatorul celor slabi, celor fara patrie si celor nedreptatiti, e super-eroul nascut din ruine, care ii pune mereu pe ceilalti inaintea sa.

Da, felul in care e realizat filmul nu e pentru oricine, asa cum cinematografia lui Rodriguez nu e pentru oricine. Dar este pentru cei care sunt pregatiti pentru 105 minute de violenta, arme, injuraturi si femei fatale, care pot vedea dincolo de aparente sau, pur si simplu, pentru cei care se pot distra in (aproape) orice circumstante.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

2 comentarii

  • Claudia

    Pe cand un review la Machete Kills?

    • E in “productie”, va aparea in cel mai scurt timp. 🙂

Lasa un comentariu