Northmen – A Viking Saga

Postat in Reviewuri de - noiembrie 12, 2014
Northmen – A Viking Saga

Despre Northmen – A Viking Saga, numai de bine. Daca sunteti fani manly men si luptatori plini de mandrie, testosteron si plete, probabil ca asta e filmul cel mai potrivit pentru voi. Daca o sa cautati subtilitati si filosofii ascunse, nu stiu daca e cea mai buna idee. Pe scurt, filmul este distractiv, pe lung, insa, este distractiv prin prisma erorilor pe care le afiseaza cu o dubioasa nonsalanta aparent nestudiata.

Northmen – A Viking Saga se vrea a fi epic, dar reuseste, in mare parte, sa fie un epic fail amuzant. Cu toate defectele lui – in special scenariul destul de slabut si infantil pe alocuri, filmul este o poveste despre prietenie, onoare, responsabilitate si maturitate. Ideea e buna, dar expusa extrem de prost. Sunt prea multe momente din film in care franturile de logica si chiar si memorie devin evidente, dar nu o sa dau spoilere, pentru ca nu e specificul canapelei. O sa (re)subliniez faptul ca, in pofida unor greseli evidente, filmul o sa te faca sa razi, in special pentru ca se ia atat de mult in serios, pana devine ilar. Iar asta, credeti-ma, nu e un lucru neaparat rau.

Personajul principal, vikingul-sef de pe plantatie, este Asbjorn, interpretat de un ilustru necunoscut very eye candy, Tom Hopper, care sufera in majoritatea scenelor de un overacting aproape simpatic. Se vede ca domnul Hopper isi doreste sa fie actor, si sa joace profund, si sa-si puna amprenta pe rol – cine sunt eu sa ma cert cu el si sa-i spun ca asta nu e filmul potrivit pentru asta?!

Ryan Kwanten il joaca pe calugarul Conall, care face ba cruce ca un catolic, ba ca un ortodox, apoi se bate ca un ninja cu 100 de adversari deodata, iar barba lui si parul ras ma fac sa cred ca s-a ratacit de pe la un concert de metale. But it’s ok – fanii True Blood vor savura cu mare drag diversitatea (si diversiunea), si eu raman cu senzatia ca distributia din True Blood n-a fost chiar degeaba. Kwanten era simpatic in rolul lui Jason, dar acum pare capabil de ceva mai profund, iar asta nu poate decat sa ma bucure.

Charlie Murphy, o alta ilustra necunoscuta, o joaca pe Inghean, o printesa rapita de vikingii lui Asbjorn, cu ceva puteri supranaturale si some bitchiness to spare. Din pacate, insa, Inghean nu este personajul care ar fi trebuit sa fie, si desi in teorie ar fi fost perfecta pentru un pseudo-feminism de epoca, eu am ramas cu un gust amar si cu senzatia ca 4 oameni au lucrat la scenariu si personaje degeaba.

Ed Skrein este antagonistul perfect. Cu Hjorr reuseste sa aduca salbaticia, cruzimea si nebunia pe ecran, si sa le dea un domiciliu stabil, si trebuie sa admit faptul ca domnul Skrein nu se deda de la niciun efort pentru a mentine o stare de dementa intensa si atotcuprinzatoare. Singura mea problema? Domnul Skrein face parte dintr-o gasca de luptatori din Carpati. De ce il cheama Hjorr?! Anatole Taubman, in rolul lui Bovarr, se alatura lui Hjorr, si impreuna fac o echipa perfecta de ucis. La fel de lup si la fel de “din Carpati” ca si Hjorr, Bovarr are un talent de a te face sa root for the evil guy atat de natural, incat aproape ca uiti sa-ti mai pese de saracii vikingi de pe ecran…

Pana la urma, totul e bine cand se termina cu bine, iar cu un film ca Northmen – A Viking Saga, finalul optimist este previzibil. Filmul castiga puncte la decorurile ireale si scenele de lupta destul de bine realizate, pierde la muzica, pentru ca se vrea mult prea epica. Filmul castiga puncte la aspectul fizic al actorilor, dar pierde puncte serioase la dezvoltarea personajelor pe care le interpreteaza. Filmul castiga puncte pretioase romantand povestea unor vikingi, dar pierde puncte incercand sa-i hiperbolizeze in mod constant. Fara a-si gasi un echilibru exact, Northmen – A Viking Saga sfarseste prin a fi un film de actiune bunicel, dar cu multe hibe si lacune istorice. Per total, aventura vikingilor nu cred ca s-a terminat si cred ca va urma, asa cum spune si titlul, o adevarata saga cu Asbjorn in rolul principal.

Northmen – A Viking Saga apare in cinematografe incepand cu 14 noiembrie. Multumesc RoImage si Cinema City Sun Plaza pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

2 comentarii

  • Momentan cred ca imi ajunge seria History Vikings, daca stii despre ce vorbesc 😉

    • Intotdeauna sunt reticenta cand vine vorba de filme si seriale care se leaga de ceva istoric.
      Alegerea ta mi se pare una extrem de potrivita, dat fiind contextul. 😀

Lasa un comentariu