Pitch Black

Postat in Reviewuri de - octombrie 07, 2013
Pitch Black

Pitch Black e un film cu Vin Diesel pe care l-am savurat mult prea tarziu. Obisnuita cu rolurile sale de dur musculos si degraba conducatoriu de masini (referinta la citatul despre Stefan cel Mare, pentru necunoscatori), mi-a fost un pic dificil sa iau in considerare Pitch Black, mai ales ca la vremea vizionarii nu prea aveam afinitati SF-istice. Inarmata cu rabdare si pregatita sa nu imi fac prea multe asteptari, am fost surprinsa sa vad ca filmul livreaza.

Ce livreaza? Pai actiune din plin, un SF destul de bine gandit, un joc actoricesc bunicel (desi replicile “umane” sunt cam rare) si elementul suspans care nu e tinut deloc in pauza. Practic, avem un accident intr-o lume ciudata din viitor, niste supravietuitori, printre care si-un om rau – evident, si monosilabic, ca orice bad guy care se respecta, o planeta cu 3 sori si niste chestii (bine, bine, sunt pasari!) mancatoare de oameni.

Recunosc ca mi-a placut ideea de lumina eterna – chestie sustinuta de cei 3 sori. Si mi-a placut faptul ca supravietuitorii erau destul de abili incat sa gaseasca metode prin care sa supravietuiasca. Pitch Black si-a permis sa faca victime in randul femeilor si copiilor, asa ca primeste si puncte-bonus pentru curajul de a arata asta publicului.

Pe langa lumina eterna, avem parte si de ecplisa, evident, ca sa contrabalanseze binele, caci se stie ca numai lucruri rele se intampla noaptea. Si, ca un facut, singurul capabil sa vada in bezna totala este tocmai omul rau si monosilabic, care devine personaj central (si protagonist) odata cu lasarea serii, interpretat admirabil de catre Vin Diesel (Richard B. Riddick).

In bezna totala ce permite atacuri violente, Riddick pare, doar pentru un moment, un egoist clasic ce se gandeste doar la binele propriu. Finalul demonstreaza ca, de fapt, calea catre rascupararea greselilor trecute si, poate, viitoare, este un drum anevoios si alambicat, pe care doar cineva cu taria de caracter a lui Riddick ar fi in stare sa-l suporte.

Iar Riddick se achita onorabil de toate datoriile catre societate de pana atunci. Cu un trecut de “omul nepotrivit in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”, Riddick demonstreaza ca e nevoie doar de un pic de vointa pentru a depasi comportamente dobandite sau invatate si pentru a deveni “the better you”.

Pentru iubitorii de SF, sau pentru iubitorii de actiune, sau chiar si pentru fanele lui Vin Diesel, Pitch Black este un film care trebuie bifat. Are tot ce-i trebuie pentru o reteta de succes, fara efectele bombastice de la Hollywood, fara nume foarte mari pe afis (cel putin la momentul respectiv, Vin Diesel nu era chiar cel mai cunoscut actor de pe dealul visurilor), dar doza mare de curaj si avantajul de a avea un univers nou, setat in viitor, fara vreo urma de apocalipsa sau obsesii distopiene, il face sa straluceasca.

Pe alocuri, filmul are accente umane normale, comportamentul personajelor e foarte bine studiat si aplicat de catre actori la fel de bine. Pitch Black este un must see, pentru ca imbina o poveste cu actiune si suspans si iti da voie sa privesti un pic inapoi pe fereastra timpului, pentru a vedea traiectoria uneia dintre cele mai mari stele ale Hollywoodului actual.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu