Pride + Prejudice + Zombies

Postat in Reviewuri de - februarie 17, 2016
Pride + Prejudice + Zombies

Pentru mine e necesar sa fiu la curent cu filmele cu zombi, data fiind mitologia lor care ma fascineaza de fiecare data, si mi-a captat atentia Pride + Prejudice + Zombies, prin naturaletea (cel putin cea afisata in trailer) cu care parodiaza romanul lui Jane Austen. Nefiind o romantica incurabila, am trecut repede peste acea perioada din literatura si nu mai tin minte mare lucru din Mandrie si prejudecata, dar recunosc ca povestea reinterpretata de Seth Grahame-Smith are o savoare aparte.

Totul se intampla in Anglia secolului 19, unde predomina corsetele, taliile empire si barbatii frumosi. Pana aici, nimic in neregula as zice eu. Burr Steers, cel care s-a ocupat de scenariu si regie, pune rapid spectatorul in tema apocalipsei ce sta sa se dezlantuie, si de-aici incolo zombii devin doar accesoriile nedorite, dar extrem de amuzante, ale unei povesti de iubire cel putin ciudata pentru cei nefamiliarizati cu fetele Bennet si domnul Darcy.

Burr Steers are un talent pe care il etaleaza cu retinere – desi in majoritatea scenelor ai zice ca totul se petrece cu lentoare, regizorul stie exact unde sa-si plaseze personajele pentru a scoate cat mai mult din scenele respective. Pot sa-l acuz, deci, de taraganare doar pe moment – la final, realizezi ca ritmul filmului e unul potrivit, care nu e obosit de jump scares si sange inutil, dar in care nu lipsesc scenele de actiune, frumos “deghizate” in scene sexy.

Caci da, sex appeal-ul e, probabil, principalul atu al lui Pride + Prejudice + Zombies. Pare greu de crezut, de la adapostul unei tastaturi a secolului 21, dar PPZ e beneficiarul unor scene care duc senzualitatea la alt nivel, fara sa dea in vulgar. Un picior dezgolit pe ici, un push-up pe colo, si iata cum filmul devine deopotriva interesant si captivant. Nemaivorbind de gratia cu care tinerele actrite ce le joaca pe surorile Bennet se misca in rochiile lungi ale secolului 19…

Lily James este Elizabeth Bennet, o tipa pragmatica, cu potential mai ridicat decat al lui Katniss Everdeen de a-si atrage armate de pustoaice pe post de fani (sau, cel putin, asa mi-as dori eu). Incapatanata, aroganta, mandra si extrem de buna cu sabia si cutitele, Elizabeth e anti-femeia perfecta. Lipsita de dorinte  asa-zis feminine, dar si de gratie, Elizabeth mi se pare prost plasata in acea perioada, locul ei fiind mai degraba in epoca moderna. Asta nu-i face personalitatea mai putin atragatoare, si o aplaud pe Lily James ca a reusit sa construiasca un personaj cu putine replici, dar cu foarte multe de spus. Restul surorilor sunt mai putin vizibile, singura care iese in evidenta fiind Jane (Bella Heathcote), cu frumusetea ei angelica.

Personajele masculine, in schimb… Oroare.

Sam Riley afiseaza personalitatea simpatica a unui chibrit in rolul lui Darcy. Un personaj si-asa greu de digerat se transforma, astfel, sub “talentul” lui Riley, intr-o masa amorfa lipsita de emotie, in incercarea de a transmite aroganta de clasa care il domina pe adevaratul domn Darcy. Domnul Bingley (Douglas Booth) mi-a lasat impresia ca a primit rolul dupa ce a sustinut o auditie pentru una din fetele Bennet, iar domnul Collins (Matt Smith) a contribuit la elementul horror de fiecare data cand isi facea aparitia pe ecran (urechile acelea…!).

Singurul care a reusit sa strecoare ceva viata in partea masculina a distributiei este Jack Huston, in rolul lui Wickham. Duplicitar si inselator, Huston e singurul care poate fi vinovat de actiune palpitanta in acest razboi inutil.

Trebuie sa ii mentionez si pe Charles Dance, in rolul domnului Bennet, si pe Lena Headey, in rolul lui Lady Catherine de Bourgh. Ambii actori, in ciuda replicilor putine, reusesc sa asigure partea umoristica, fara sa cada in derizoriu si fara sa oboseasca publicul cu o prezenta diluata.

In rest, despre Pride + Prejudice + Zombies nu pot spune decat ca e o comedie bine echilibrata, cu o poveste de dragoste aproape credibila. Mi-a placut integrarea naturala a elementului horror in secolul 19, si finalul relativ deschis promite o continuare, daca vom asista cumva la o re-re-re-reinviere a curentului cu zombi.

Pride + Prejudice + Zombies intra in cinematografe incepand cu 19 februarie. Multumesc InterComFilm pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu