The Purge

Postat in Reviewuri de - octombrie 02, 2013
The Purge

The Purge se bucura de un trailer care il face foarte interesant pentru amatorii de thrillere, dar odata cu vizionarea filmului iti dai seama ca puteai foarte bine sa vezi doar trailerul si atat, fara sa te obosesti sa treci prin 85 de minute de clisee.

Ideea de a avea o perioada fixa de 12 ore, o data pe an, doar pentru a te “curata” nu e noua si e folosita in diverse moduri in cinematografia actuala, dar parca niciunde nu e atat de slaba concentratia de SF-thriller-sentiment ca in The Purge. Ceea ce ar fi putut sa fie unul din cele mai bune thrillere din 2013 s-a rasuflat, obosit, in primele 10 minute si a continuat ca un calvar plictisitor pentru restul celor 75 de minute ramase.

Pacat, pentru ca distributia promitea profesionalism, adancime si personaje cu sentimente si emotii 3D. Un Ethan Hawke la fel de idealist ca in Daybreakers, dar macinat de mediocritatea singurei profesii la care mai poate fi limitat din punct de vedere artistic: atotbanalul tata. O Lena Headey cu mai multe riduri ca niciodata si fara stralucirea din 300 sau intensitatea din Dredd. Niste copii cu comportament aberant, din punctul meu de vedere, acompaniati de un iubit nedorit, un cersetor si o gasca de copii de bani gata, si iata tabloul unui film pe care mi l-as fi dorit profund. Ah, si sa nu uitam vecinii razbunatori, cu mentalitate de gradinita.

Cu toate punctele lui slabe, The Purge a avut in cateva momente sclipiri de geniu. In special spre final, aproape erai convins sa aderi la mentalitatea din 2022. Pe de alta parte, societatea construita in film este putin dezvoltata, asa ca filmul nu prea ofera background story, dar nici nu te incita in asa fel incat sa-ti doresti sa afli mai multe.

The Purge ar fi putut fi o distopie buna, doar ca nu e. La fel, ar fi putut fi un SF bun, chiar daca generalist, dar iarasi nu e. Despre calitatea de thriller nu mai am ce comenta, pentru ca filmul s-a dovedit a fi atat de previzibil, incat incadrarea asta e de-a dreptul jenanta.

Nu mi-a parut rau ca am vrut sa vad The Purge. Chiar cred ca, doar cu putin efort si mai multa atentie, ar fi reusit sa iasa un film decent, care sa nu ma faca sa ma uit la ceas. Singurul defect al filmului a fost ca s-a pierdut in clisee. Si ca si-a construit niste personaje unidimensionale si nerealiste. Si ca a uitat premiza de la care a pornit. Si ca s-a stricat pe parcurs. Si ca n-a livrat ce-a promis in trailer.

In rest, The Purge e un film numai bun. De studiat pentru modelul “asa nu”.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu