Saving Mr. Banks

Postat in Reviewuri de - februarie 03, 2014
Saving Mr. Banks

Emma Thompson este una dintre actritele mele preferate, iar noul ei proiect ce a plasat-o in rolul unei iubiri din copilarie, autoarea P. L. Travers, mi-a atras atentia inca de dinaintea lansarii filmului. Povestea, transformata intr-o amuzanta bucata de istorie, ne-o infatiseaza pe Pamela “P. L.” Travers drept un personaj ciudatel, venit in “misiune” la Disney, pentru a pune la cale dificilul proces de ecranizare a lui Mary Poppins.

Walt Disney este jucat de un Tom Hanks batranel, manipulator cu mustata (si care imi aminteste de personajul sau din The Polar Express). As vrea sa spun (pentru toti fanii lui Disney, sau pentru cei ai lui Hanks) ca este un rol frumos, care mi-a placut, dar in afara de profesionalismul lui Tom Hanks nu pot sa remarc nimic deosebit. Ba chiar pe alocuri este enervant, dar sa ramanem (doar) la asta.

Emma Thompson este ajutata in calatoria ei de catre flashbackuri la o familie bantuita de alcoolism, dar cu un tata carismatic la carma. Colin Farrell mi-e din ce in ce mai drag in ultima vreme, iar rolul patriarhului Travers Robert Goff ii dezvaluie o noua fata.

Un alt personaj care ajuta la construirea laturii comice a filmului este soferul de limuzina, Ralph, interpretat de un Paul Giamatti mai fascinant ca oricand. Simplu si la obiect, personajul parca e facut s-o calce pe bataturi pe Travers, si il iubesc pentru asta! Nemaivorbind de dezvoltarea ulterioara a relatiei dintre ei – Ralph este, de la inceput, pana la sfarsit, un catalizator in “imblanzirea scorpiei”.

Lucrul la Mary Poppins se desfasoara cu mare greutate, dar si cu mult amuzament, prin implicarea pe care o are P. L. Travers in procesul de creatie. Nimic nu merge bine, nimeni nu se intelege cu nimeni, toata lumea are alta idee, scenariile zboara pe geam ocazional, nervii se aduna si tot asa… Emma Thompson este geniala in acest rol, ca in fiecare rol pe care l-a avut pana acum. Actrita reuseste sa-si exclipseze colegii de platou prin naturaletea ei, iar talentul ei (daca mai avea cineva dubii) este vizibil in fiecare scena.

Pentru necunoscatori, Mr. Banks este figura paterna din cartile cu Mary Poppins. P. L. Travers a dus un razboi pentru ca nu i se parea ca Disney il portretiza pe patriarhul familiei Banks asa cum si l-a imaginat ea. Titlul mi se pare superb ales pentru a descrie o lupta intre doi titani, care fiecare a ales sa salveze altceva dintr-o opera importanta.

Saving Mr. Banks este superb de la inceput pana la sfarsit, fiecare cadru este o poveste bine construita, iar finalul este emotionant, dupa atatea momente amuzante. Pentru copilul din mine a fost relaxant sa urmaresc povestea uneia dintre autoarele mele preferate adaptata pe marele ecran de unul din gigantii copilariei mele.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu