Sin City

Postat in Reviewuri de - aprilie 08, 2014
Sin City

Sin City inglobeaza atat de multe aspecte demne de mentionat, urmarit si analizat, incat e un must see pentru oricine: fanii lui Robert Rodriguez, fanii lui Frank Miller, fanii filmelor noir, fanii actorilor (aveti de unde alege, believe me!), fanii vizualelor extraordinare, fanii muzicii care-ti taie respiratia… Practic, orice in Sin City e un element de sine statator care te poate fascina.

Cred ca meritul major al lui Sin City este ca nu face compromisuri. Pentru cei care nu sunt la curent cu materialul sursa (and god, I hate comparing those two!), filmul reproduce fidel culorile si violenta din paginile comic book-ului dezvoltat de Frank Miller.

Pleiada de staruri de pe afis e coplesitoare, fara a da vreodata impresia ca este, totusi, prea mult. Nancy Callahan (Jessica Alba) este inocenta si sexy, mereu indragostita de John Hartigan (Bruce Willis), un politist batran si plin de principii care nu-l ajuta mai deloc. Makenzie Vega, in rolul lui Nancy in copilarie, mi s-a parut ca a surprins si mai bine spiritul naiv, dar puternic, al personajului. Michael Madsen demonstreaza inca o data (daca mai era nevoie) de ce are un loc in inima mea, in rolul partenerului corupt al lui Hartigan.

Mickey Rourke se intoarce pe ecranul meu, in rolul batranului (si odiosului) Marv, un tip cu un aspect fizic cel putin dezagreabil, dar cu un suflet bun, independent de rapiditatea cu care se misca spre razbunari de tot felul. Din cate stiu, Miller a vrut un fel de interpolare intre filmele noir si povestile medievale, iar pe Marv l-a vazut drept un “Conan in a trench coat”. Ramane de vazut daca a transpus suficient de bine ideea asta in film, dar pentru mine, Rourke face din Marv unul din cele mai bune roluri ale sale, aducandu-i gratie, sensibilitate, putere si altruism, in doar doua ore de film, which is awesome in my book.

Drumurile lui Marv se intersecteaza cu cele ale lui Goldie si sora ei geamana, Wendy (jucate de Jaime King), cu ofiterul care ii supravegheaza termenii in care isi respecta eliberarea conditionata, Lucille (o Carla Gugino rece si cu miscari de felina), cu cel responsabil de moartea multor femei din oras, Kevin (un Elijah Wood aproape la fel de fascinant ca in Maniac) si cu Cardinalul Patrick Henry Roark (un Rutger Hauer nemilos si crud).

Capitolul urmator este, de departe, cel mai captivant. Brittany Murphy, in rolul lui Shellie, face rolul vietii ei – speriata si indrazneata, aroganta si mandra, Murphy are parte de unul dintre cele mai complexe roluri in care am vazut-o si, sincer, nu o credeam capabila de asmenenea profunzime pana cand nu s-a transformat in Shellie in fata ochilor mei.

Jackie Boy (Benicio del Toro) intregeste acest tablou abuziv, deschizand calea pentru Dwight (Clive Owen), un barbat suferind de sindromul cavalerului pe cal alb, indiferent de femeia care ii apare in cale. Schimbul de replici intre cei doi, bestia si aparatorul, este foarte scurt, dar intens, si sumarizeaza perfect esenta personajelor.

Aparitia lui Dwight deschide calea pentru aparitia prostituatelor din Old Twon, ce o au ca lider pe Gail (o Rosario Dawson periculoasa si puternica), fosta iubita a lui Dwight, acompaniata de fetele ei, printre care Becky (Alexis Bledel) si Miho, martial arts expert (Devon Aoki).

De muzica din Sin City s-a ocupat Robert Rodriguez (pun pariu ca multa lume nu stie de talentele sale ascunse), alaturi de John Debney (Elf) si Graeme Revell (toata seria Chronicles of Riddick), drept urmare coloana sonora intregeste un film care si-asa era foarte bine inchegat.

Sin City este delicios de violent. Cadrele sale alb-negru, cu ocazionalele pete de culoare, imi provoaca o fascinatie greu de egalat in cinematografia moderna. Fara a compromite in vreun fel materialul sursa, dar aducandu-i un plus de valoare prin viziunea unica si prin actorii alesi sa dea nastere personajelor, Sin City este, probabil, maximul pe care il poate atinge un film bazat pe un comic book. Sa speram ca acest maxim va fi depasit in 2014, odata cu lansarea lui Sin City: A Dame to Kill For

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu