The Spectacular Now

Postat in Reviewuri de - ianuarie 08, 2014
The  Spectacular Now

The Spectacular Now beneficiaza de aceeasi poveste pe care o exploateaza si Spring Breakers, si The Perks of Being a Wallflower, dar este o idee mai potolit decat primul si mult mai contemporan decat al doilea.

Pentru un film coming of age, The Spectacular Now nu uita nicio clipa sa retina acea candoare tipica adolescentilor, dar nu sta nicio clipa in loc in cursul procesului de maturizare.

Cred ca ce m-a frapat cel mai tare e retinerea de care da dovada filmul pe parcursul celor 95 de minute. Da, este un film hedonistic, iar excesele sunt pe ecran la tot pasul, dar niciodata nu trec de o anumita limita autoimpusa, iar ritmul filmului, desi incet, este statornic si uneori da impresia de suprarealitate.

Cel mai simplu as putea caracteriza filmul drept unul sweet, din aceeasi categorie cu The Perks of Being a Wallflower, dar fara drama acestuia. James Ponsoldt conduce filmul cu o mana sigura, chiar daca nu e usor de sesizat de multe ori, lasandu-mi impresia ca The Spectacular Now curge de la sine, fara niciun fel de ajutor.

Trebuie sa spun cateva cuvinte despre Shailene Woodley. Este o actrita tanara atat de matura si versatila, incat abia astept sa o revad in alte filme, inclusiv in Divergent. Woodley reuseste sa adune in rolul acesta simplut inocenta si increderea specifica varstei, dar si maturitatea emotionala a unui adult, facand din Aimee Finecky inca un model al generatiei noastre.

Miles Teller a parut destul de natural in rolul de semi-jerk/semi-basket case, avand momente in care te face sa-ti para rau de el si momente in care il antipatizezi maxim. Per total, Sutter Keely e un personaj aparent complex, iar Teller s-a descurcat de minune cu el.

Brie Larson ar fi putut fi un pic mai vie in rolul lui Cassidy, fosta iubita a lui Sutter, spre deosebire de rolul pe care l-a avut in Don Jon, which she owned in just a few words, iar Mary Elizabeth Winstead a fost total forgettable in rolul lui Holly, sora lui Sutter (Miles Teller).

Multa lume ar putea fi surprinsa de scena de sex dintre protagonisti, dar e pe buna dreptate inclusa pe lista celor mai bune scene de sex de anul trecut. Tot ce se intampla acolo este stangaci si ciudat, dar acum sa fim sinceri – sa ridice mana sus cine a fost porn star la 17 ani.

Pe mine m-a frapat lipsa unei coloane muzicale coezive. Fata de restul filmelor din categoria teenage angst, lui The Spectacular Now ii lipseste coloana sonora care sa lege evenimentele, desi filmul se autosustine destul de bine si fara muzica, doar prin poveste si prin jocul actorilor.

Calitatea principala a lui The Spectacular Now este ca e un film placut. E sincer si imatur si prostesc, ca noi toti la un anumit moment in viata noastra. Din pacate (sau din fericire pentru spectatori), filmul are concurenta serioasa. Imi place tendinta de anul acesta de a maturiza adolescentii din filme, chestie ce se intampla in viata reala de foarte mult timp. Imi place ca povestile de pe ecranul de anul acesta sunt mai sincere si mai realiste, aducand un plus de savoare cinematografiei. In anul 2013, decada anilor ’80 a capatat concurenta serioasa si asta e un lucru spectacular.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu