#TBT: 12 Monkeys

Postat in Reviewuri, Throwback Thursday de - august 13, 2015
#TBT: 12 Monkeys

Preferatele mele – filmele noir relativ vechi, cu tenta SF si cu Bruce Willis – s-au adunat toate in 12 Monkeys. Pentru cei mai tinerei, filmul lui Terry Gilliam este inspirat dupa si mai vechiul La Jetée si ridica niste semne de intrebare destul de dubioase.

Nu vreau sa impartasesc prea mult din povestea filmului, dar premisa este una clasica – in viitor, lumea se duce dracu’, evident, iar Bruce Willis trage paiul cel mai scurt si e desemnat sa se intoarca in timp, pentru a putea opri catastrofa in care traieste el.

Ati putea spune ca ce-i asta, filme non-liniare si cu time traveling au tot fost, si eu as putea sa dau aprobator din cap. Atata doar ca 12 Monkeys este alta mancare de peste, si geniul lui Gilliam se vede de la o posta.

Sunt obisnuita cu haosul din creatiile lui, dar nebunia pe care i-o atribuie lui Brad Pitt (caci da, joaca si el in aceasta capodopera a anilor ’90) este una aparte. Recunosc, nicicand nu mi-a fost dat sa fiu atat de indragostita de Brad Pitt, nici macar in Legends of the Fall. Pitt reuseste sa ma fascineze in fiecare scena in care este Jeffrey Goines (si va rog eu, tineti minte numele asta, pentru ca este magic), si nu de putine ori m-a facut sa ma intreb daca e cu adevarat nebun, isteric, schizofrenic sau doar se preface foarte bine.

Bruce Willis, pe de alta parte, in rolul lui lui James Cole, este inegalabil, indiscutabil cel mai bun lucru din film. Cu un rol care il poarta pe Willis pe meleaguri dramatice, amuzante, palpitante si incredibile, James Cole este un anti-erou clasic, dar si un Everyday Joe, care nu are prea multe de spus in fata sortii. Ceea ce il face de neuitat, insa, este capacitatea lui Bruce Willis de a capta micro-emotiile personajului sau si de a le face sa lucreze pentru el, pentru a se construi pe sine. Si de aceea cred ca nu exista persoana mai potrivita pentru acest rol, altul decat batranul si experimentatul Willis.

Daca vreti realitati distorsionate in ritm de timpi morti, sau poate un pic de mister invaluit in SF, ori poate cautati reprezentatia lui Brad Pitt care sa va convinga (cum am fost si eu, marturisesc), sau poate credeti ca Bruce Willis va salva iarasi tot, atunci va las sa vizionati 12 Monkeys. Nu veti putea spune despre filmul asta ca e timp pierdut, va garantez!

]youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CBNMEwNx9x4]

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu