#TBT: Buffy the Vampire Slayer

Postat in Reviewuri, Throwback Thursday de - octombrie 30, 2014
#TBT: Buffy the Vampire Slayer

Inainte ca Buffy sa fie Buffy, ea era o Valley Girl cu ceva mai mult stil si un pic mai multa pitiponceala amuzanta, iar asta, believe you me, nu e un lucru deloc rau!

Joss Whedon si-a pus numele pe scenariul asta incredibil de campy si a iesit un film, sub regia lui Fran Rubel Kuzui atat de prost, incat e foarte bun. Nu mai spun de faptul ca are vampiri, care sunt mai apropiati de vampirii lui Stoker, ca Buffy e o majoreta blonda, si ca cel mai popular baiat rau al anilor ’90, Luke Perry, joaca in film, si sunt convinsa ca deja vreti sa vedeti filmul.

Buffy the Vampire Slayer este incantator pentru fanii vechi, dar si atragator pentru non-fani. Are umorul lui Joss Whedon, poate mai putin “lustruit” decat forma in care se prezinta acum, dar e la fel de plin de referinte culturale, numai bune sa hraneasca niste ani lipsa de pop culture.

Kristy Swanson o joaca pe Buffy cu suficienta energie cat sa traseze liniile personajului care a devenit iconic, iar faptul ca, din punct de vedere fizic, e mai “standard” decat Sarah Michelle Gellar te face sa accepti genul asta de personaj, usor aerian, care-si ascunde profunzimea sub costume de majoreta, mult mai usor. Nu ca personajul ar fi foarte “adanc”, spun doar ca aparenta aerare e doar de suprafata – filmul nu dureaza suficient de mult cat sa construiasca prea mult pe el.

Un Donald Sutherland nu foarte alb este perfect in rolul lui Merrick, “observator” de meserie, colaborator frecvent al lui Buffy, cu atributii de father figure si antrenor, iar Rutger Hauer este un vampir foarte batran si smecher si puternic, asa cum ii sta bine doar lui. Luke Perry e un partener foarte bun pentru Kristy Swanson, fara sa-i fure vreun pic din stralucire, ajutand sa echilibreze energia ei cu starea sa calma si aducand un pic de realism in poveste. Sa fim seriosi, ce feta de 16 ani stiti voi care omoara vampiri si petrece nopti prin cimitire cu un nene suficient de in varsta sa-i fie bunic?! Normal ca avea nevoie de un love interest!

Filmul e extrem de distractiv, daca nu e privit cu un ochi matur sau care cauta numai profunzimi. Mai degraba, fanii filmelor cu si despre adolescenti, asezonate cu un pic de misticism sau supranatural, vor savura aceasta comedioara lejera, care pare undeva la intersectia The Craft, Clueless si Dracula (evident), cu acelasi spirit copilaros care vede pericole de tot felul acolo unde nu-si au locul, dar insotit de spiritul aventuros care te face sa te arunci cu capul inainte in ele.

Joss Whedon a facut din Buffy un personaj iconic si orice fan al filmelor cu vampiri ar trebui sa fie la curent cu geneza acestei povesti fantastice care inca nu si-a terminat calatoria in lumea noastra.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu