#TBT: From Dusk Till Dawn

Postat in Reviewuri, Throwback Thursday de - februarie 20, 2014
#TBT: From Dusk Till Dawn

From Dusk Till Dawn e genul ala de film care reuneste tot ce-i mai bun in cinematografie: regizorul-rebel (Robert Rodriguez), scenaristul-minune (Quentin Tarantino), star power (George Clooney si Harvey Keitel) si sufletul indie al filmului (Juliette Lewis). Ah, pe langa toate astea – o gramada de cameo foarte misto (Salma Hayek, Cheech Marin, Danny Trejo), vampiri, tequilla, Mexic, soare, criminali bolnavi. Diverse.

Evident, colaborarea lui Rodriguez cu Tarantino nu poate sa aduca decat lucruri bune, asa ca tot mixul asta de culturi, muzica, mitologie si actiune rezulta intr-o poveste extravaganta, in care n-ai nicio clipa de ragaz.

Pai si ma rog, de ce ai vrea ragaz?! Fratii Gecko (Clooney si Tarantino in, probabil, singurul rol in care e mai mult decat decent) sunt niste infractori doriti de toata lumea (well, duh! have you seen them?!), si in special de politie si FBI. Tarantino face un rol exceptional, iar felul in care il interpreteaza pe Richie Gecko are o anumita savoare imposibil de regasit peste ani si ani in rolurile pe care le-a mai avut. Richie are niste usoooooooooooare probleme psihice, in sensul ca e nebun de-a binelea, mai paranoic decat mine (drobul de sare la el e ditamai muntele, toti tantarii sunt direct elefanti, intelegeti voi). Cu toate astea, Richie e fascinant de urmarit pe ecran, in fiecare secunda si minut e imprevizibil, ciudat, anxios, hilar si uneori de-a dreptul scarbos.

Clooney, on the other hand, e fratele cel mare, Seth, o idee mai normal, care se bucura de faradelegile sale fara a gasi placere in tortura oamenilor de langa el, fara a exagera situatii si idei, fara a fi full blown crazy, cum e Richie. Clooney, asa tatuat pe gat, rebel, murdar, nemilos, calculat si infractor, isi pastreaza farmecul incredibil, chiar si fara barba ce i-a insotit prezenta in ultimii ani. In 1996 he was just getting into his sexy silver foxiness, iar asta ii da un magnetism aparte unui ticalos sarmant.

Harvey Keitel este Jacob Fuller, fost pastor, actualmente cap de familie proaspat inchegata, aflata in perioada de doliu. Keitel isi joaca rolul cu stoicism si incapatanare, iar tabloul vietii sale de familie e completat de Kate (Juliette Lewis) si Scott (Ernest Liu).

Drumurile familiilor Gecko si Fuller se intersecteaza undeva in desert, pe langa granita, si merg impreuna pana in Mexic – destinatia Titty Twister. Da, este fix cum va imaginati. Titty Twister e un strip club/bordel, care adaposteste tot felul de vicii: dependenta de sex, dependenta de alcool, dependenta de sange…

Pentru ca da, Titty Twister e cu vampiri. Iar Salma Hayek (Santánico Pandemónium) joaca intr-una din cele mai legendare scene din istoria cinematografiei recente. Daca n-ai vazut-o pe Santánico Pandemónium imbracata intr-un set de lenjerie intima burgund, cu un piton alb pe umeri, n-ai vazut nimic!

From Dusk Till Dawn e in aceeasi masura horror, comedie si crime movie, destul de dispretuit la data aparitiei sale, dar cu potential de cult status pe masura ce trec anii. Elementele gorish sunt tipice pentru Robert Rodriguez, care se foloseste de situatii ipotetice pentru a ridiculiza situatii realiste. Faptul ca scenariul folosit este scris de Tarantino, un om caruia ii place sa se ajute de pop culture de cate ori are ceva de expus, iti garanteaza hinturi subtile la tot pasul, personaje complexe si dubioase, scenarii (practic) imposibile si a bumpy ride catre concluzia finala.

Eu il recomand oricui, pentru ca, in lipsa de orice altceva (profunzime, horror, filosofie), From Dusk Till Dawn e o comedie pura, iar cei aproape 20 de ani de cand a aparut pot fi considerati un bun motiv de reamintire a gloriei anilor ’90.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu