#TBT: Escape from New York

Postat in Reviewuri, Throwback Thursday de - august 06, 2015
#TBT: Escape from New York

Sci-Fi movies… they just don’t make them like they used to.

John Carpenter se ocupa prin anii ’70-’80 de partea intunecata a imaginatiei noastre, cu toate filmele horror si SFurile dubioase pe care le-a creat in acea perioada. Escape from New York este unul din filmele sale iconice, reusind sa inglobeze partea stiintifica, partea fantastica, actiunea, suspansul, cladirile specifice epocii, dar si genului, jocul de umbre si lumini si muzica electronica, egala, insistenta si bantuitoare ale unui univers care a dat nastere multor vise, dar si cosmaruri.

Filmul in sine, vazut si revazut dupa mult timp de la lansare, pare sters si deosebit de plictisitor in comparatie cu blockbusterele anilor 2000-2010, dar privit prin ochii unui copil sau ai unui neobisnuit cu distopiile tipic americane, este cel putin interesant.

Kurt Russell il joaca pe Snake Plissken, unul dintre cei mai neobisnuiti eroi pe care i-a vazut cinematografia mondiala. Chiar daca Russell nu reuseste sa surprinda reticenta si raceala personajului sau, pot admite ca Snake ar fi putut fi mai interesant daca era jucat de un Gary Oldman (destul de necunoscut la acel moment), sau poate de un Clint Eastwood in cautarea momentelor SF. Din pacate, in majoritatea momentelor am ramas dezamagita de prestatia lui Russell, care reuseste sa fie exagerat de dezinteresat si face un rol de bad boy fortat, fara sa ofere adancime personajului sau.

Sau cine stie, poate e vina scenariului lui Carpenter – desi restul filmului pare sa functioneze in parametri normali.

Escape from New York are un singur personaj central, manat de un scop precis si cu un traseu relativ liniar si previzibil, asa ca pot presupune ca e doar limitata experienta a lui Kurt Russell de vina pentru sughiturile povestii lui Snake, care este, in fond, unul dintre cele mai arhetipale personaje din cinematografia moderna.

Filmul mi s-a parut o gura de aer proaspat cu iz nostalgic, numai bun de urmarit intr-o seara cu prietenii. Povestea este una potrivita pentru orice varsta, cu delimitari clare intre bine si rau. Muzica este echilibrata, chiar daca este usor monotona, si se ancoreaza foarte bine in atmosfera apasatoare a peliculei.

Daca va e dor de un SF de moda veche, n-o sa regretati daca alegeti Escape from New York. Daca insa va plac distopiile moderne, bombastice, probabil ca nu un film semnat de John Carpenter este cea mai potrivita alegere.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu