#TBT: Gattaca

Postat in Reviewuri, Throwback Thursday de - martie 19, 2015
#TBT: Gattaca

Cand eram copil la mama, putine filme SF mi-au placut la fel de mult cum mi-a placut Gattaca. Drept dovada, inca e pe lista mea de filme preferate, si inca il mai vad cel putin o data pe an.

Cred ca in Gattaca am avut prima data o intalnire pe fata cu principiile eugeniei – un subiect mereu actual, si mi-a placut mult povestea care putea genera discutii morale, filosofice si stiintifice, fara sa omita partea artistica, foarte bine pusa in practica de Andrew Niccol, care a inceput in forta, cu Gattaca, The Truman Show si S1m0ne, si a terminat in mod surprinzator de dezamagitor cu filme precum In Time si The Host.

Cu aportul unor staruri de talia lui Ethan Hawke, Uma Thurman si Jude Law, Gattaca te face sa-ti pui intrebari, te face sa te conectezi la personajele sale, te provoaca la ganduri, idei si discutii, si nici macar nu o sa ti se para o corvoada sa urmaresti subiectul filmului.

Gattaca este mereu despre inferioritate si superioritate, reusind sa aminteasca publicului ca aceste doua concepte nu sunt batute in cuie si, mai mult de-atat, sunt interschimbabile.

Filmul este plin de indicii si apropouri mai mult sau mai putin evidente, care toate duc in acelasi loc – intr-o poveste fantastica, plina de ghicitori ascunse si cu raspuns greu de dat din punct de vedere moral.

Vincent Freeman (Ethan Hawke) are doua nume puternice: “Vincent” = “cuceritorul”, “Freeman” = “omul liber”. Eugene Morrow (Jude Law) poarta fix numele stiintei care face subiectul filmului. Irene Cassini (Uma Thurman) poarta numele inelelor lui Saturn care sunt, de fapt, destinatia zborului lui Vincent. Si tot asa.

La o prima vizionare, poate nu toata lumea reuseste sa surprinda toate detaliile muncii lui Niccol, dar la aproape 20 de ani de la prima data cand am vazut filmul, Gattaca este un amalgam de legende, fapte si mituri, frumos impletite intre ele incat sa faca o poveste credibila si, as indrazni sa spun, atat clasica, cat si deosebit de actuala.

Sa va povestesc mai multe despre film ar insemna sa va rapesc sansa vizionarii unei povesti extraordinare, asa ca o sa las filmul sa vorbeasca despre el…

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu