#TBT: Romeo Must Die

Postat in Reviewuri, Throwback Thursday de - iunie 12, 2014
#TBT: Romeo Must Die

De Romeo Must Die ma leaga niste amintiri din liceu si, daca tot am avut reuniunea de 10 ani in weekendul trecut, am zis sa revad, pentru #TBT-ul de azi, primul film pe care l-am vazut cu colegii mei de atunci.

Romeo Must Die e filmul care l-a propulsat pe Jet Li in mainstream si a facut din Aaliyah un star si mai mare decat era deja. Inspiratia, vadit shakespeariana, sta in piesa Romeo and Juliet, dar imi place foarte mult ca, desi joaca o carte foarte uzata – cea a rasei / culorii sau cum vreti voi sa-i spuneti, filmul alege sa evite finalul tragic, alegand optimismul si deschiderea vs. canoane vechi si fara aplicabilitate moderna.

Jet Li este foarte carismatic si amuzant in rolul lui Han Sing, un tip in cautarea razbunarii si dreptatii si care se intampla sa se indragosteasca de fiica frumoasa a capului mafiot al familie rivale – ce romantic! Aaliyah, in rolul lui Trish O’Day, aduce in fata publicului un personaj relaxat si ambitios, o femeie puternica si care se vrea independenta, iar eu trebuie sa recunosc ca nu mi-a luat mult pana sa cred ca Trish este o persoana capabila si decisa.

Chimia dintre cele doua staruri este, insa, deficitara, iar sparkurile, putine la numar, nu reusesc sa suplineasca lipsa conexiunii dintre Han si Trish.

Mai interesante sunt, uneori, personajele secundare, printre care Mac (Isaiah Washington), Isaak O’Day (Delroy Lindo) si Colin O’Day (D. B. Woodside, care pentru mine va fi mereu Principal Wood din Buffy the Vampire Slayer – pentru cei care au rezistat pana la sezonul 7), alaturi de eternul amuzant Maurice (Anthony Anderson) si un DMX neasteptat de bun in rolul lui Silk.

Romeo Must Die e un film de actiune, in primul rand, asa ca displayul de talent, oricat de prezent ar fi, este uneori irelevant. Regizorul Andrzej Bartkowiak, ajutat de coreograful Corey Yuen, aduce pe ecran niste scene de lupte incredibile, foarte putin realiste, dar care ajuta enorm de mult filmul prin spectacolul pe care il afiseaza.

Coloana sonora a filmului este si ea legendara, cu piese precum Try Again, Come Back in One Piece, Are You Feelin’ Me?, purtand numele lui DMX, Timbaland, Aaliyah, Destiny’s Child si Ginuwine, simbolizand, practic, cultura RnB si hip-hop a anilor 2000, aflata la apogeu.

Pentru cei care vor sa vada un film profund si bine jucat, bine regizat, probabil ca Romeo Must Die nu este alegerea potrivita. Dar filmul este alegerea potrivita a oamenilor care au crescut in anii ’90-2000, cand lucrurile erau mult mai simple, muzica era mai directa, si Aaliyah inca mai cumpara viniluri.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu