#TBT: The Usual Suspects

Postat in Reviewuri, Throwback Thursday de - februarie 06, 2014
#TBT: The Usual Suspects

Keyser Söze este un infractor celebru in cinematografia recenta, iar interpretarea lui Kevin Spacey (premiat si cu un Oscar pentru rolul sau secundar din The Usual Suspects) este geniala, ca intotdeauna.

Firul narativ al povestii nu e liniar, ceea ce poate fi salvarea unui public suferind de ADD sau, dimpotriva, poate scufunda acest film. Parerea mea este ca Bryan Singer si-a facut de cap cu un subiect nu tocmai fascinant, dar pe care l-a transformat cu maiestrie in ceva legendar.

Beneficiind si de star power, The Usual Suspects ii are in prim plan pe Gabriel Byrne (vesnic iubit de mine), Kevin Spacey (intr-un rol neasteptat, dar fascinant), Chazz Palminteri (intr-un rol care a ajutat la marirea bugetului initial al filmului), Stephen Baldwin (care dovedeste ca talentul e, intr-adevar, in familia Baldwin), Kevin Pollak (in tineretile sale bune), Benicio del Toro (extraordinar de bun, ca de obicei) si Pete Postlethwaite (intr-un rol dubios, dar minunat de potrivit cu restul actorilor).

Chazz Palminteri, in rolul agentului special Dave Kujan, are doza aceea perfecta de echilibru, forta, brutalitate, si cap pe umeri incat sa faca din rolul lui Kujan unul cu care sa se identifice pe viata.

Gabriel Byrne este beneficiarul unor gene extraordinare, care ii dau aspectul unui om bland si la locul lui. Din fericire, rolul sau de criminal, Dean Keaton, este total diferit de ceea ce ne arata ecranul, iar actorului ii iese perfect imaginea de bad boy. Mi-a placut sa-l vad pe Byrne intr-o ipostaza neasteptata si ma bucur sa vad ca i-a iesit atat de bine.

Stephen Baldwin a stralucit nu neaparat prin prisma talentului sau, ci mai ales datorita aspectului sau fizic, perfect in linie cu restul colegilor de platou. Kevin Pollack este oarecum forgettable in rolul lui Todd Hockney, dar e salvat de Benicio del Toro, care este his weird usual self in rolul lui Fred Fenster.

Lovitura de gratie este data, insa, de interpretarea lui Kevin Spacey intr-un rol devenit legenda vie. Actorul infloreste intr-un rol deficitar la sistemul moral, un rol bolnav fizic, psihic si spiritual, si se foloseste de toate aceste obstacole pentru a-si depasi conditia si pentru a merge mai departe.

Cu toate numele mari de care dispune The Usual Suspects, filmul poate parea greoi si confuz. Povestea nu e liniara, legendele sunt prea multe, violenta rasare si dispare subit de pe ecran, adevarul nu e nici macar la mijloc, iar la final esti lovit de predictibilitatea pe care o simteai rasuflandu-ti in ceafa.

However, efortul lui Singer trebuie apreciat cum se cuvine. Filmul pare uneori prea inteligent pentru un public grabit, scenele actorilor dezvaluie niste personaje complexe si ambigue din toate punctele de vedere, iar finalul e deopotriva previzibil si neasteptat.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu