The Danish Girl

Postat in Reviewuri de - decembrie 30, 2015
The Danish Girl

The Danish Girl promitea sa-l readuca pe Eddie Redmayne in fata unui public dornic de o reprezentatie dramatica, dar publicul n-a fost deloc pregatit pentru filmul lui Tom Hooper. In cazul The Danish Girl, arta s-a dovedit a fi la fel de neinteleasa de un spectator needucat si putin rabdator, ca si artistul care a creat-o, si faptul ca in sala au fost mai multe rasete decat la o comedie moderna ma face sa ma intreb care e motivul pentru care unii oameni mai vin la filme care sunt, in teorie macar, inovatoare si spectaculoase prin prisma subiectului abordat.

Caci in The Danish Girl Eddie Redmayne este la fel de inovator si spectaculos cum ne-a obisnuit. Actorul abordeaza gratia ca pe o stare de facto si isi asuma feminitatea cu o naturalete incredibila. In rolul lui Einar Wegener, Redmayne este simplu, fermecator si o fiinta sexuala completa, dar in rolul lui Lili Elbe devine vulnerabil, fragil si pur si simplu captivant. Mai mult decat chimia pe care o are cu Alicia Vikander, Redmayne afiseaza o chimie nemaipomenita intre Einar si Lili, cele doua jumatati care ii alcatuiesc personajul. Pe unul il domina cu hotarare si stabilitate, pe celalalt il face sa evolueze in pofida evidentelor slabiciuni interioare si exterioare, si tot jocul asta inainte-inapoi dintre Einar si Lili este savuros de urmarit.

Bineinteles, daca s-ar fi putut sa fie cu mai putine rasete si mai multa intelegere, poate ca si viata lui Lili ar fi fost diferita…

Alicia Vikander isi asuma din nou un rol foarte greu, punand-o pe Gerda Wegener in situatii dificile si dandu-i ocazia sa creasca cu fiecare scena in care apare. Actrita, desi tanara, reuseste sa faca fata cu brio unui rol cel putin conflictual, si isi asuma atat dezbracari fizice, cat si emotionale in fata unui public mai degraba neiertator in fata unor sani prea mici.

The Danish Girl este un spectacol artistic, dar mai ales psihologic, care dezvolta si romanteaza traiul in comun al celor doi artisti danezi, ridicand pionieratul in revolutii sexuale la rang de arta si aducand martiriul la nivel obligatoriu. Cadrele sale simple sunt imbogatite de reprezentatiile celor doi actori (inca n-o pot considera pe Amber Heard actrita deplina), lasand efectele speciale pentru filmele care chiar au nevoie de asa ceva. The Danish Girl are nevoie doar de poveste, personaje si actori, si le are, din fericire, din plin pe toate trei. Sa speram ca odata cu ele va veni si deschiderea pentru subiectele sensibile.

The Danish Girl intra in cinematografe incepand cu 8 ianuarie. Multumesc RoImage sCinema City Sun Plaza pentru invitatia la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu