The Longest Ride

Postat in Reviewuri de - aprilie 08, 2015
The Longest Ride

E greu sa vorbesc despre un film romantic, fiind in postura unei persoane care le evita in majoritatea timpului. Nici pana in ziua de azi nu am vazut A Walk to Remember sau The Notebook, ambele filme bazate tot pe romane de Nicholas Sparks si recunosc ca am avut o oaresice retinere in a vedea The Longest Ride, adaptare dupa romanul omonim al autorului. Cu toate astea, sinopsisul parea promitator si, la final de tot, va pot spune ca nu am regretat alegerea facuta.

Filmul are la baza doua povesti de dragoste, care se reflecta si se intrepatrund intr-un mod subtil, care pe mine m-a fermecat de-a dreptul. The Longest Ride incepe cu cadre in slow motion ce arata scene de o violenta voit romanticoasa, aducand usor aminte de Sudul ospitalier al Statelor Unite, unde cowboy-ii fac legea si femeile sunt fascinate de ciocatele murdare de noroi si praf. Este mai mult decat evidenta experienta regizorului George Tillman, Jr., care isi struneste bine camerele, concentrandu-se pe detalii care fac diferenta, si care isi domina distributia, aducand-o in punctele-cheie ale povestii.

Nu sunt la prima vedere a lui Scott Eastwood, dar de data asta actorul reuseste sa iasa in evidenta. Cu un aspect clasic, de American boy, fiul lui Clint Eastwood se descurca cel putin decent in portretizarea lui Luke Collins, fara sa incerce sa-l faca mai profund decat e, dar dandu-i adancimi dramatice si tuse umoristice cu deosebita lejeritate.

In opozitie cu el, Britt Robertson, care mi-e mai cunoscuta din serialul Under the Dome, aduce o prospetime si o naturalete care ii permit sa se joace cu rolul oferit – cel de boema etern indragostita de arta. Sophia Danko este antiteza lui Luke Collins, aducand pe ecran gingasie, creativitate, sensibilitate si daruire, pe cand personajul lui Luke simbolizeaza puterea, forta fizica, realitatea si pragmatismul.

Alan Alda, in rolul lui Ira Levinson, leaga doua povesti de dragoste care par, la o prima vedere, imposibile. Actorul spune povestea unui om pentru care iubirea si statornicia au mers toata viata mana in mana, un om pentru care niciun sacrificiu nu era prea mare, un om care ma face sa-mi fie rusine cu mine. Pentru ca Alan Alda il joaca pe Ira, eternul optimist, indragostit fidel, un om pe care viata a incercat de multe ori sa-l ingenuncheze, si n-a reusit niciodata – un om cum as vrea sa fie multi…

Ira cel tanar este jucat de un Jack Houston mai mult decat credibil – intens, timid si devotat, latura romantica a personajului e surprinsa de actor foarte bine, si cred ca face cinste unui personaj in aparenta simplu, dar care il pune excelent in valoare.

Oona Chaplin, nepoata celebrului Charlie, este Ruth, sotia lui Ira, o femeie la fel de sensibila ca si Sophia, poate chiar mai ancorata in realismul artistic modern, o femeie cu frustrari care nu-i stirbesc comportamentul extraordinar, o femeie cu vise si dorinte de neimplinit, care nu-i potolesc setea de cunoastere. Ruth este, ca si Sophia vs. Luke de mai sus, antiteza perfecta a lui Ira, dar asta nu ii ingradeste avantul sentimental.

Pana la urma, cred ca George Tillman, Jr. reuseste sa scoata din romanul lui Sparks tot ce e mai bun – peste doua ore de filosofie romantica, care m-au lasat cu dorinta de a vrea sa fiu mereu deschisa si buna, mereu indragostita si mereu gata de sacrificii. Iar pentru ca asta nu e un lucru la care ma asteptam, nici macar nu pot spune ca e un lucru pe care mi-l doream, deci succesul filmului e cu atat mai neasteptat.

The Longest Ride este, in esenta, despre viata si alegeri. Alegeti sa traiti si sa fiti indragostiti – dupa atatea SFuri, drame si comedii, un pic de iubire va va prinde bine.

The Longest Ride intra in cinematografe incepand cu 10 aprilie*. Multumesc OdeonFilm pentru invitatia la film.

*Data asta apare prin film, mi se pare o referinta simpatica (sau poate e doar impresia mea). Daca o observati si voi, dati-mi de stire!

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu