Trainwreck

Postat in Reviewuri de - iulie 22, 2015
Trainwreck

Judd Apatow revine pe marile ecrane, de data asta cu o comedie spumoasă, la propriu. Trainwreck îi poartă semnătura regizorală cu același spirit comun și easy going, folosindu-se de un scenariu scris de noua stea în materie de comedie feminină.

Dacă n-o știți pe Amy Schumer, atunci Trainwreck e șansa voastră. Tipa arată normal, are fix alea 10 kg în plus pe care le avem cu toții, și în rolul lui Amy (ce coincidență!) este un om care face tot posibilul să nu-și asume responsabilități, care o duce din party în party și, uneori, ajunge la mamă naibii, pe Staten Island. Știu că pare greu de digerat, dar nici viață personajului lui Schumer nu e tocmai roz.

În primele 5 minute de film avem parte și de scena iconică din trailer:

Monogamy isn’t realistic.

Și asta servește drept indicator al depravării, dacă pot spune așa, de care “suferă” Amy. Provenită dintr-o familie distrusă de un divorț, cu o soră mai mică (Brie Larson) extrem de mulțumită de viața ei personală (căsătorită, cu un copil și însărcinată cu al doilea), Amy pare să-și fi găsit locul în cluburile de noapte și rochițele mulate de la Forever 21.

Ceea ce nu e un lucru neapărat rău, până afli că, de fapt, Amy este o jurnalistă. Și nu una oarecare, ci la o revistă de bărbați. Chestia asta o ajută să-și mențină cu religiozitate stilul de viață, amplificându-i instinctele de vânător în materie de pretty boys și ușurându-i muncă atunci când vine vorba să-i părăsească.

Din păcate pentru Amy, viața ei de party girl se termină odată cu interviul luat lui Aaron (Bill Hader), un doctor care se ocupă de sportivii de performanță. Aaron e un tip simplu, în totală opoziție cu Amy, și asta face cu atât mai savuroasă întâlnirea lor. Ambii actori își duc scenele extrem de natural, iar dialogul fluid face povestea să se miște mult mai repede.

Devine repede evidentă simpatia dintre cei doi, dar și reticența lui Amy în a avea o relație serioasă. Imaturitatea ei emoțională, dar și marile așteptări pe care Aaron le are de la o relație fac că lucrurile să devină rapid din frumoase, explozive.

Luat separat de starul filmului, Bill Hader nu pare să promită prea multe. Împreună, însă, el și Schumer fac o echipă extraordinară.

Dar ce mi s-a părut și mai extraordinar pentru o comedie a fost faptul că viața lui Amy e creionată din foarte multe direcții.

Femeia asta are un job, în care colegii sunt niște șacali și pentru care scrie articole de genul “Are you gay or is she just boring?“, cu o colegă aiurită și o șefă venită direct din iad (interpretată excepțional de cea mai bronzată variantă de Tilda Swinton pe care am văzut-o vreodată).

Femeia asta are o soră cu un stil de viață apropiat de normal, care o judecă și o blamează pentru felul relaxat în care alege să-și petreacă zilele (și nopțile).

Femeia asta are un tată, de moralitate îndoielnică, e drept, dar un tată adevărat. Gordon, jucat de Colin Quinn, este genul de bătrân urâcios și plin de supărări aparent stupide, dar care a trăit suficient și care vede dincolo de aparențe. Fără s-o arate prea des, se simte afecțiunea pe care Gordon le-o poartă fiicelor sale. Cât despre Amy, trebuie să recunosc că de mult n-am văzut într-un film (mai ales de comedie) o relație tata-fiică atât de intens explorată și atât de complexă.

Trainwreck este un film echilibrat, aș zice eu. Cu suficiente scene amuzante, mult mai haioase în film decât ce arată trailerul (dovadă că Apatow a păstrat ce-i mai bun pentru sala de cinema), filmul egalează momentele dramatice (care sunt destule, credeți-mă) cu unele extrem de ilare, iar trecerea dintre astfel de scene e una naturală. Cu o distribuție plină de vedete, dintre care îi enumăr doar pe John Cena, Tilda Swinton, Ezra Miller, Norman Lloyd, LeBron James, Daniel Radcliffe, Marisa Tomei, Method Man, Amar’e Stoudemire și Matthew Broderick, Trainwreck nu e deloc dezastrul care se preconiza a fi. Ba dimpotrivă…

Trainwreck intră în cinematografe începând cu 24 iulie. Mulțumesc RoImage șCinema City Sun Plaza pentru invitația la film.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu