X-Men: First Class

Postat in Reviewuri de - mai 20, 2014
X-Men: First Class

Noul film X-Men e din ce in ce mai aproape, asa ca trebuie sa va povestesc si despre X-Men: First Class, cel plin de vedete care de care mai celebre si talentate. Daca X-Men Origins: Wolverine a venit cu istoria mutantului preferat al lumii, X-Men: First Class vine sa ne povesteasca despre Magneto, si Professor X, si Mystique, si anii ’60.

James McAvoy este un Charles Xavier la fel de carismatic, la fel de capabil, de responsabil si de inteligent, doar ca aduce aroganta specifica tineretii si are un aer ceva mai rebel, promiscuu si jucaus. Recunosc ca mie imi place foarte mult alegerea lui McAvoy in rolul de lider al mutantilor, si mi se pare extrem de potrivit in acest rol.

Michael Fassbender in rolul lui Erik Lensherr, viitorul Magneto, are doza potrivita de rautate, farmecul imbatabil al bad boy-ului clasic si o lispa totala de autocontrol si stabilitate, ceea ce, in retrospectiva, nu e un lucru neaparat rau pentru the big bad al francizei.

Jennifer Lawrence este fascinanta in rolul lui Raven, viitoare Mystique, temporara sora adoptiva a lui Charles si viitoare aliata a lui Erik. Actrita reuseste sa aduca pe ecran o sensibilitate timida, o senzualitate adolescentina si o dorinta de a apartine – toate senzatii incredibile de reale. O comparatie intre ea si Mystique a Rebeccai Romijn se cuvine – Raven e umana, vrea sa greseasca, alege sa simta si se lasa deseori cuprinsa de disperare. Mystique a lui Bryan Singer este rece, calculata, greu de emotionat si, practic, arma perfecta – in ea nu e loc pentru suflet si sentimente.

Kevin Bacon a fost o surpriza pentru mine, pentru ca nu m-am asteptat sa savurez atat de mult rolul sau. Sebastian Shaw este antagonistul perfect – arogant, neiertator, fara scrupule, stilat si delirant. Sa spun despre Sebastian Shaw ca este savuros este o afirmatie modesta.

January Jones, insa, este un sidekick banal. Emma Frost ar fi putut sa fie un sex kitten fascinant, inteligenta si neiertatoare, dar rezultatul final este dezamagitor, ca sa fiu draguta.

Pentru filmul asta, aliatii de sex feminin sunt portretizate destul de vag si plictisitor, caci nu doar Emma Frost beneficiaza de un personaj usor de uitat. Moira MacTaggert (Rose Byrne) pare de-a dreptul inutila in majoritatea scenelor, iar singurul rol cu care o asociez acum, dupa trei ani de la vizionare, este cel de greutate inutila.

Noroc cu restul distributiei, care a mai salvat situatia. Nicholas Hoult a facut din Hank McCoy / Beast un personaj adorabil, Zoë Kravitz in rolul lui Angel Salvadore s-a dovedit o miscare cel putin inteleapta, iar Lucas Till in rolul lui Havok a fost chiar amuzant.

Dupa o trilogie spectaculoasa si o incercare esuata cu povestea lui Wolverine, X-Men: First Class reuseste sa imbogateasca universul mutantilor cu o istorie credibila, suficient de serioasa, indeajuns de amuzanta si incredibil de palpitanta. Filmul aduce in prim plan atat liderii mutantilor, in zilele lor rebele, cat si aliati celebri, dar insuficient explorati, si construieste in jurul lor o poveste solida, ale carei implicatii se regasesc in filmele deja lansate.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu