Yves Saint Laurent

Postat in Reviewuri de - mai 11, 2015
Yves Saint Laurent

Acum ceva timp m-am delectat cu o poveste un pic neobisnuita pentru mine. Nefiind vreo fashionista de profesie, si nici mare amatoare de biografii, am zis ca un film despre Yves Saint Laurent merita atentia mea, mai ales ca e facut de francezi. Regizat de Jalil Lespert, dupa un scenariu colaborativ cu Jacques Fieschi, Jérémie Guez si Marie-Pierre Huster, filmul urmareste viata celebrului creator de moda (un termen in aparenta perimat, dar foarte potrivit in contextul dat) incepand cu anul 1958.

Din ce am citit dupa vizionare, filmul pare sa respecte realitatile vietii lui Saint Laurent, un artist nu neaparat flamboiant, cat macinat de o timiditate aproape maladiva, dar in care se simte pasiunea pentru creatie si frumos dincolo de orice.

Este meritul lui Pierre Niney, protagonistul filmului, de a-l picta pe Yves Saint Laurent in culori cat mai fidele, si sunt extrem de multumita de alegerea facuta pentru un asemenea rol. Niney ar putea parea un incepator, la cei 26 de ani ai sai, dar actorul joaca in filme de prin 2007 si se vede ca are experienta in a se mula pe personaje. Iar Yves Saint Laurent nu este cel mai usor rol pe care putea sa-l obtina, dar a reusit, cu toate acestea, sa castige la César Awards premiul pentru cel mai bun actor.

Pierre Niney trece cu usurinta de la “adolescent timorat si stresat” la “party boy” si face o arta din a dezvalui publicului o persoana plina de defecte si frici, fara a si-l indeparta pe acesta.

Jalil Lespert reuseste sa produca un film decadent despre o epoca fabuloasa, un moment al istoriei in care nu era loc decat pentru o estetica simpla si pentru abuzuri personale de tot felul. Guillaume Gallienne, alaturi de Pierre Ninney, formeaza un cuplu perfect, in care adoratia se impiedica de adictie si in care creatia e coplesita de bani, iar peste toate troneaza, gratios, femei superbe si rochii de vis.

Aceasta postare a fost scrisa de
Pasionata de litere si filme, am incercat sa gasesc modalitatea prin care sa le imbin, fara a provoca o noua apocalipsa. Ma puteti citi si pe www.breathemein.net si www.nimic.info.

Lasa un comentariu